Belföld

Közel 40 milliárdból gazdálkodik Győr

Ebből 1,6 milliárdot a belvárosi Dunakapu tér munkálataira költenek.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: az idei összeg 800 millió forinttal haladja meg a tavalyit. Az államilag finanszírozott multifunkcionális csarnok építését nem számítva nyolcmilliárd forintot költ fejlesztésekre a kisalföldi megyeszékhely, ezen belül 2,6 milliárd forintot fordít a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra.

További 1,6 milliárdot a belvárosi Dunakapu tér idén befejeződő rendezvénytérré alakítására, 270 milliót útépítésre és rekonstrukcióra, 390 milliót pedig – az infrastruktúra biztosítása mellett – sporttámogatásokra.

“Ez a költségvetés nincsen se alul-, se túltervezve” – mondta a polgármester, akinek közlése szerint 5,6 milliárdos állami és 3,4 milliárdos intézményi bevétel, valamint 3 milliárdos pénzmaradvány mellett 19 milliárd forintnyi adóbevétellel számolnak az idei esztendőre.

Fekete Dávid alpolgármester közölte: 15,5 milliárd a tervezett iparűzési adó. Utalva arra, hogy január elsejével 2-ről 1,8 százalékra csökkentette ezt a közterhet a város közgyűlése, ismertette, hogy tavaly 15,3 milliárdos iparűzésiadó-bevétellel számoltak, de több nagy cég korábbi túlfizetése miatt végül csak 14,4 milliárd forint érkezett be a város kasszájába ebből a forrásból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik