Belföld

Így szavazhatnak a hajléktalanok

Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon, vagy online is lehet, a választás időpontját megelőző 15. napig. A regisztrált szavazók levélben kapják meg a szavazólapot, és csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselőjelöltre nem – írta a Menhely Alapítvány a honlapján.

A tájékoztató szerint, ha hajléktalan embernek van állandó lakcíme, de nem ott lakik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol tartózkodik. Ebben az esetben az állandó lakhely szerinti választási irodától kell ezt kérni személyesen, telefonon, vagy interneten.

A kérelem benyújtásának határideje a választás napját megelőző péntek 16 óra. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselőre is szavazhat.

Ha valakinek csak ideiglenes lakcíme van, akkor a tartózkodási helye szerint automatikusan felkerül a névjegyzékre, és ott szavazhat a személyi okmányai bemutatásával listára, és egyéni képviselőre is. Amennyiben már lejárt a tartózkodási helye, akkor regisztrálnia kell, és csak azután élhet szavazati jogával.

Ha valakinek településszintű bejelentése van – csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illető az adott településen kijelölt egyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselőre is – olvasható a Menhely Alapítvány tájékoztatójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik