Belföld

Gyilkossági ügyben kíválóak a győri zsaruk

Értékelték a tavalyi évet a győri rendőrök: megyénk a hatodik legbiztonságosabb megye Magyarországon.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. évben végzett munkáját Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány jelenlétében Csizmadia Gábor megyei rendőrfőkapitány értékelte vasárnap.

Harmadával csökkent a bűnesetek száma

Az elmúlt év főbb célkitűzéseit a megyei rendőri állomány végrehajtotta, megyénk az ország hatodik legbiztonságosabb megyéje. A bűncselekmények mindössze 3 százalékát követik el a megyénkben, a 100 ezer lakosra számított bűncselekmények száma összesen 2538 volt.

Győr-Moson-Sopron megyében 2013. évben az előző évhez képest 31,6 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, emellett az általános nyomozási eredményesség 7,8 százalékkal emelkedett, 42,4 százalékról 50,2 százalékra.

Egy évtizede minden gyilkost elfognak

Tizenegy éve töretlen, 100 százalékos a nyomozási eredményessége a szándékos emberölések elkövetőinek felderítésében.

A megyében 2013-ban a rablások száma is visszaszorult, az autótolvajok elfogásában megyénk országos harmadik helyen áll.

A kábítószer terjesztők elleni fellépés is kiemelt prioritást élvez Győr-Moson-Sopron megyében, ebben a kategóriában szintén a harmadik helyet foglaltuk el.

A közlekedésbiztonság terén a megye a negyedik helyen áll a személyi sérüléses balesetek csökkentésének dinamikájában.

A 2013. évben kezdte meg működését a megyei Tevékenység-irányítási Központ, amely jobb terheléselosztást, hatékonyabb bejelentés-fogadást és tevékenységirányítást eredményezett.

Özönlenek az illegális határátlépők

A megye továbbra is fő iránya az illegális migrációnak. Az elfogások száma 2013. évben, az előző évhez képest jelentősen emelkedett, az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekmények száma is megnőtt.

A kapitányság két országgal (Ausztriával és Szlovákiával) is érintkezik. A szomszédos államok rendőri szerveivel az együttműködés Magyarország 2008. óta is kiváló. Az elmúlt hat évben 53 határon átlépő üldözés közül 43-nál elfogták a sofőrt.

A győri rendőrök a helyi társszervekkel, polgárőrséggel és az önkormányzatokkal is együttműködtek. Erre a munkakapcsolatra a jövőben is számít a kapitányság.

Az idei évre célul tűzték ki a közlekedési eredmények megőrzését, az illegális migráció elleni fellépés még jobb összehangolását és a bűnügyi információcsere javítását – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik