Belföld

150-200 családi házra elég a keret

Kamatmentes kölcsönt kaphat az, aki fűtéskorszerűsítést, nyílászárócserét tervez Vásárhelyen.

Az elmúlt közgyűlés döntött Vásárhelyen arról, hogy 40 milliót különítenek el – kicsit a régi panelprogram mintájára – a családi házak fűtésrendszerének korszerűsítésére. Ennek keretében kazáncsere, homlokzat és nyílászárócsere, hőszigetelés hajtható végre. Ehhez az önkormányzat maximum 400 ezer forintos határig kamatmentes kölcsönt is nyújt. Erről Almási István polgármester és Hegedűs Zoltán képviselő beszélt kedden.

Az igényléseket egy egyszerű adatlapon kell beadni, melyet hamarosan a város honlapjáról is le lehet tölteni. A teljes felújításban minimum 30 százalék önerővel kell rendelkeznie a háztulajdonosnak, és ezt ellenőrizni is fogják.  A sikeresen pályázókkal kölcsönszerződést köt az önkormányzat, melyben meghatározzák, maximum 5 év alatt, egyenlő,  kamat és egyéb költségmentes részletekben kell a kölcsönt visszafizetnie.

A pályázatra nem csak a vásárhelyi, hanem a külterületi városrészek lakói is jogosultak. Az önkormányzatnál úgy számolnak, 150-200 család élhet a lehetőséggel, tovább csökkentve a felújítással a rezsiköltségeit. Aki homlokzati felújítást vállal, az az ingatlantulajdonos  önereje összegéig ingatlanadójából 5 éven keresztül azt leírhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik