Belföld

Ötven megváltozott munkaképességű ember kapott munkát

Ötven ember rehabilitációs foglalkoztatása kezdődött el hétfőn a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, a következő hetekben pedig újabb negyven ember állhat munkába.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a főkapitányságon rendezett állománygyűlésen elmondta, az elmúlt évek egyik legnehezebb feladata volt a megváltozott munkaképességű embereket hatékonyabban tudják foglalkoztatni.

A kormány bevezette a rehabilitációs kártyát, amely úgy teszi lehetővé a nyílt munkaerőpiacon tevékenykedő vállalkozások számára a megváltozott munkaképességű foglalkoztatását, hogy nem kell megfizetniük utánuk a szociális hozzájárulási adó. Ma már több mint 22 ezren dolgoznak így – közölte az államtitkár.

Az elsők között

Kovács István országos rendőrfőkapitány-helyettes közölte, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság elsőként vállalta, hogy részt vesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjában.

A szigorú alkalmassági vizsgálaton kiválasztott munkavállalók átlagosan kilenc és fél hónapig vehetnek részt az uniós támogatással megvalósuló programban. A munkavállalók háromhetes tréning után különböző területeken kezdenek el dolgozni: adatrögzítőként, ügyfélszolgálati munkatársként, adminisztrátorként, raktári segítőként.

Munkájukkal elsősorban a bűnügyi és közrendvédelmi területen szolgáló rendőrök adminisztrációs terheinek csökkenését várják – mondta az ezredes. Hozzátette: ezzel szakképzett rendőri munkaerő szabadul föl, és az ügyintézés is gyorsul.

Kovács István bejelentette, a rendőrség országos program indítását tervezi a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjára. Az ilyen dolgozók bére heti húszórás munkakörben bruttó 73 ezer forint lesz havonta, és továbbra is kapják az átlagosan 42 ezer forintos rehabilitációs ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik