Belföld

Hét közepéig mindenki kap egy levelet

A kézbesítéssel megbízott Magyar Posta szombat délelőtt kapta meg a 8,1 millió utolsó választási értesítő utolsó darabjait az ANY Biztonsági Nyomdától. Az a választópolgár, aki nem kap választási értesítőt, vagy elveszíti azt, az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához (helyi jegyző) fordulhat – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az NVI egy hete kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítőket a február 7-ei névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. A korábbi évektől eltérően az értesítő – a visszaélések elkerülése érdekében – nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját. A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet.

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét és azt is, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Ennek azért van most jelentősége, mert átalakították a választókerületi határokat, így sokan nem a korábbi, hanem másik választókerület jelöltjeire szavazhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik