Belföld

Ellehetetlenítették az Összefogás aláírásgyűjtését

A baloldali összefogás kampányát irányító Molnár Zsolt (MSZP), Szigetvári Viktor (Együtt), Molnár Csaba (DK), Karácsony Gergely (PM) és Boruzs András (Magyar Liberális Párt) közleményében azt írta: szervezetlenségről és informatikai összeomlásról árulkodnak az ajánlóívek átvételekor szerzett tapasztalataik.

Bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsen – az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére – rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken – közölték.

Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben – írták. Az ellenzéki összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, mert a “szervezési kudarc veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson”.

A baloldali összefogás képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik a gyűjtést.

500 aláírás kell

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást összegyűjteniük. Erre hétfőtől március 3-áig van lehetőségük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban leadhatták, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni őket. Azok a jelöltek, akik múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfő reggel munkakezdéskor vehették át az íveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik