Belföld

Brüsszel vizsgálja a magyar földtörvényt?

Az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt - közölte az osztrák földművelésügyi miniszter.

Andrä Rupprechter azt mondta, ezt Dacian Ciolos uniós mezőgazdasági biztos közölte vele egy hivatalos levélben ezt a “fontos köztes lépést”. Az ügyben Michel Barnier, az EU belpiaci biztosa az illetékes, akivel Rupprechter már beszélt az ügyről.

Az osztrák miniszter korábban a belpiaci biztos, Michel Barnier támogatását kérte a “vitatott” magyar földtörvény, illetve annak az úgynevezett haszonélvezeti szerződésekre vonatkozó rendelkezései ügyében. Azt reméli, hogy az EU áprilisban egyértelműen állást foglal a vitában. A miniszter szerint kizárólag azokról a földvásárlási és haszonbérleti szerződésekről van szó, amelyeket a budapesti Kúria jogszerűnek minősített.

Az új magyar földtörvény értelmében a haszonbérleti szerződések, amelyeknél a külföldi gazdák előre kifizették a bérleti díjat, a zsebszerződésekhez hasonlóan érvénytelenek, és 2014. májusig meg kell szüntetni őket.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tesz. Ez egy magyar ügy, amit nekünk kell rendeznünk –mondta. Egyelőre továbbra sem tartja szükségesnek, hogy kétoldalú egyeztetés legyen, miután az osztrák tárcavezető “folyamatosan sértegeti a magyarokat, folyamatosan feljelent bennünket”, ahelyett, hogy tudomásul venné: nem Ausztria, hanem Magyarország feladata, hogy rendezze a földviszonyokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik