Belföld

Sokan szavaznak idén másfelé

Jövő héten mindenkinek meg kell kapnia a választási értesítőt, melyben részletesen leírják, pontosan mikor, hol és hogyan vehet rész az országgyűlési választáson. A 8,1 millió választópolgárnak legkésőbb február 17-éig postázzák az értesítőt a lakcímére. Ha valaki mégsem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben voksolhat. Ennek azért van most jelentősége, mert átalakították a választókerületi határokat, így sokan nem a “megszokott” választókerület jelöltjeire szavazhatnak.

A korábbi választások alkalmával az értesítővel együtt postázták az ajánlószelvényeket is, ám a választási eljárásról szóló, tavaly elfogadott törvény megváltoztatta az ajánlások rendszerét és ajánlószelvény helyett immár ajánlóíveken kell a jelölteknek az induláshoz szükséges támogató aláírásokat összegyűjteniük.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 6-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik