Belföld

Kövér Gyurcsány ágaskodásáról beszélt

“Már ágaskodik miniszterelnöki ambíciója” 2018-ra vagy 2022-re – mondta Kövér László az Echo TV szombat esti Heti mérleg című műsorának adott interjúban. Szerinte Gyurcsány Ferencet nem a következő választás, annak eredménye érdekli, hanem, hogy mi lesz utána, négy év múlva. Nem is a kormánnyal szemben folytat kampányt, hanem a saját baloldali szövetségeseivel szemben.

Nem szabad Gyurcsányra bízni a Fidesz sikerét

“Valamilyen eszközökkel” rákényszerítette Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont az együttműködésre. Azt kevésbé tartja hihetőnek, hogy a jobb időket látott liberális értelmiségiek kényszerítették őket erre Bajnai Gordonon keresztül.

Kövér László oldalán némi megnyugvással figyelik ami zajlik, de nem szeretné, ha bárki azt gondolná a jobboldalon, hogy Gyurcsány Ferenc már megnyerte a jelenlegi kormányoldalnak a választásokat. Ezt ők maguk tudják megtenni, úgy ha minden választópolgárt meg tudnak szólítani, akiben még kétely van, hogy a következő négy évben merre kellene vinni az ország szekerét, és el tudnak vinni április 6-án szavazni – fejtette ki.

A baloldali összefogás “egy brancs”, ha a konc és az elkövetett bűnök kerülnek elő, akkor mindig nagy az összetartás. Ha nem így lenne, akkor ez a furcsa baloldali együttműködés sem jött volna létre. A gyűlölet a polgári oldallal szemben, és a közös bűnök összetartó ereje erősebb volt, mint a józan felfogás – fejtette ki.

Nem vált be a képviselők rendszabályozása

Az Országgyűlés elnöke a parlament utolsó napján történteket úgy értékelte: “normálisnak nem mondanám, azokat sem, akik ilyeneket csinálnak”. A házelnök reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az ilyen akciókhoz nem kell hozzászokniuk. Megjegyezte: azok a korlátok, szankciók, amiket meghatároztak ezen esetekre, nem váltak be, mert “a kedv megmaradt”. Ugyanakkor reméli az ilyen akciókkal nem nőtt, hanem csökkent azoknak a szimpatizánsoknak a száma, akiknek kedvük lesz “Bajnai csapatára” szavazni.

A keleti nyitásról és arról, hogy ez marad-e, ha folytatják a kormányzást, kifejtette: akkor is megmaradna, ha nem ők maradnának kormányon, hanem azok jönnének, akik most a legjobban támadják őket. 2010 előtt is volt az akkori kormánynak nem csak Oroszországgal, hanem Kínával is valamilyen kapcsolata, bár tevékenységük sokszor ötletszerű volt.

Látszik, hogy a Mazsihisz kivel érzi jól magát

Az antiszemitizmus kampánytémává válását firtató felvetésre és arra a kérdésre, hogy szerencsés-e ha egy vallási szervezet, felekezet ilyen egyértelműen a kampány részesévé szegődik, kifejtette: “egyáltalán nem szerencsés, sőt kifejezetten szerencsétlen”. Szerinte a magyarországi zsidó közösség tagoltabb, mint amilyen politikai beállítottságú a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése. Rámutatott: a szervezet elmúlt 20 éves politikájából kiolvasható, kikkel érzik együtt jól magukat. “Ez szívük joga, az más kérdés, hogy akiket képviselnek lehet, hogy másként gondolkodnak a politikáról, mint ahogy egyébként a Mazsihisz vezetői ezt előadják” – fogalmazott.

Még sajnálatosabbnak tartja, hogy megpróbálnak megakadályozni politikai rövidtávú megfontolásból olyan akciókat, amelyek szerinte hozzájárulhatnának a megbékéléshez, a kölcsönös kiengesztelődéshez, és egymás jobb megértéséhez. Azokkal a zsidó vezetőkkel, illetve a nagykövettel ért egyet, akik azt mondják, hogy az ultimátumok és az “elhatárolósdi” nem szolgálják azt a célt, hogy jobban megértsék egymást.

Nem lehet zsarolni

Arról, hogy lehet-e a választások után bármi változás a témában, azt mondta: szerinte ez nem a külföldi politikai, gazdasági érdekcsoportok döntésén múlik, hanem a magyar baloldalon. Ha ők nem akarják az antiszemitizmust témává tenni a Magyarországról folyó nemzetközi közbeszédben, akkor ez nem lesz téma 2014 után.

Rengeteg kárt lehet ezzel okozni, nem a Fidesznek, meg a Fidesz-kormánynak, hanem Magyarországnak – hangsúlyozta, hozzátéve: azt már megtanulhatta volna mindenki, hogy sem a miniszterelnök, sem a kollégái, sem a Fidesz nem megzsarolható. Ha valamiről meg vannak győződve, hogy igazuk van, abban eltökéltek, és vállalják a konfliktusokat – rögzítette.

Nemzetpolitikai témákra térve kiemelte: a mostani választásnak elsősorban erkölcsi jelentősége van a külhoni magyarok szempontjából, akik, ha hosszú távon tényezők lesznek, egy idő után a baloldal is kénytelen lesz ehhez igazodni, és nem lesz érdeke nemzetellenes politikát folytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik