Belföld

Szénhidrogéneket termelhet ki a MOL

mol (mol, )
mol (mol, )

A szerződések 35 és 20 évre szólnak.

Három cég nyert jogosultságot bányászati koncessziós szerződés megkötésére, a nemzeti fejlesztési miniszter a minősítő bizottság javaslata alapján döntött a szénhidrogén és a geotermikus energia kutatási területekre kiírt bányászati koncessziók megadásáról – tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal pénteken közös közleményben az MTI-t.

A szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Battonya-Pusztaföldvár északi és a Szegedi-medence nyugati területére, a Vermilion Exploration B.V. Battonya-Pusztaföldvár déli területére, míg geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására a CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. Jászberény területére nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére.

A nemzeti fejlesztési miniszter 2013 augusztusában négy szénhidrogén (Szegedi-medence délkeleti és nyugati, Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területe) és három geotermikus energia kutatási területre (Ferencszállás, Kecskemét, Jászberény) tett közzé bányászati koncessziós pályázati felhívást.

A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 60 nap áll rendelkezésre, amelyet egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meg lehet hosszabbítani. A geotermikus koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, míg a szénhidrogén koncesszióké 20 évre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik