Belföld

Lázár: pályázati előnyt kapnak a gazdák

Újabb kétharmad esetén hozzányúlna a kormány az 50 évre kötött földbérleti szerződésekhez. Erről az államtitkára szombaton beszélt egy hódmezővásárhelyi gazdafórumon.

A kormány eddig is stratégiai partnerének tekintette a vidéket és a mezőgazdaságból élő gazdatársadalmat, ezt pedig a jövőben is folytatni akarják, erősítve a faluk népesség és munkahely megtartó képességét , mondta szombaton Lázár János államtitkár Hódmezővásárhelyen az idei Gazdanaphoz kapcsolódó szakmai fórumon. A földtörvényi változások a vidéki Magyarország felemelkedését indították el, mondta Lázár.

Ha lesz hozzá bátorság

Egy német állampolgár 99 évre kapott magyar földet bérbe, van két tucat 50 éves bérlet és rengeteg 30-50 év közötti, hangsúlyozta Lázár János. Ezek a tények hátráltatják a földtörvény azon részét, hogy mielőbb kialakuljon a 80-20 százalékos arány a kis és a középbirtokok, valamint a nagyüzemek által művelt földterületekben. Az államtitkár kijelentette, ha lesz elég bátorságuk, társadalmi felhatalmazásuk és lesz kétharmaduk, ezt az idő lerövidítik, jelenleg ugyanis az a helyzet, az anno 50 évre kötött földbérletek 30-38 év múlva pályázhatók újra.

A földpiacon meg fog jelenni minden olyan földterület, mellyel egy gazdálkodó már meghaladja a 1800 hektáros, a törvényben meghatározott maximumot. Eddig Hódmezővásárhelyen csak a Hód- Mezőgazda Zrt földbérleteiről volt szó, de van más olyan társaság is a térségben aki még 1800 hektár fölött magán földbérlettel gazdálkodik, így rájuk is sor kerül – emelte ki Lázár.

Hátrányban a nagyüzemek a pályázatoknál

A kormány eddig nem tudott beleszólni a földdel kapcsolatos támogatásokba, mivel azok 2006-ban 2013-ig kötettek az unióval, de az világos, tisztes hasznot, sokszor befektetés nélküli profitot hoztak zömében a nagyüzemeknek. Ezek egy része pedig átláthatatlan, esetenként külföldi tulajdonos háttérrel is rendelkezett. A nagyüzemi növénytermesztés hozzájárult ugyan a GDP növekedéséhez, de az elmúlt 7 évben csökkent a vidék megtartó képessége, és félmillióval csökkent a földtulajdonosok száma.

Most az agrártámogatásokban is új fejezet nyílik ígérte Lázár.  A jövő héten kerül beterjesztésre, majd Brüsszel elé a 2020-ig tartó ciklus agrártámogatási rendszere. Elsősorban a munkaerő igényes földművelést kívánják támogatni, a földalapú támogatás mértéke ugyanakkor nem fog csökkenni. A pályázati rendszerhez is hozzá fognak nyúlni, a tervek szerint az ellenőrzés és az irányítás a Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülne.  A pályázatoknál pedig a kis és közepes birtokok jelentős előnyt fognak élvezni a nagyüzemekkel szemben. Mindezt még ebben a ciklusban, a választások előtt végrehajtják.

A fórumon jelen volt még dr Bitay Márton a VM államtitkára és Győrffy Balázs az Agrárkamara elnöke, akikkel a Magoszhoz hasonlóan szoros kapcsolatot ápol a kormány – jelentette ki Lázár, hozzátéve, az országos lista 13. helyét kapta meg az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik