Belföld

Így búcsúznak a politikusok Radnóti özvegyétől

Gyarmati Fanni halálhíréről ma reggel értesült a közvélemény. Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc a Facebookon búcsúzott.

Életének 102. évében szombatra virradóra elhunyt Gyarmati Fanni. Radnóti Miklós özvegyétől a politikusok közül többen a Facebookon búcsúztak, így tett a teljes ellenzéki összefogás is.

“Elhunyt Radnóti Miklós felesége. Hetven évvel férje elvesztése után ment utána – a holokauszt évfordulóján. Fifi néni a soha fel nem dolgozható tragédia után őrzött szerelem szimbóluma volt. Ha van odafent, remélem, már újra megölelték egymást élete párjával, a halhatatlan költővel” – ezt írta ki Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke egy rövid blogbejegyzést írt búcsúzóul, amelyben úgy fogalmaz: “Búcsúznunk kell Fifi nénitől, a 102 éves korában elhunyt Gyarmati Fannitól, Radnóti Miklós özvegyétől. Képzeletben, a fájdalmunk jeléül sárga rózsákat küldünk neki, amely kedvenc virága volt. Mert neki köszönhetjük a magyar irodalom szép “szerelmes verseit”, azokat, amelyek a háború borzalmai közepette a munkaszolgálat emberfeletti szenvedését váltották meg, amelyek Radnóti Miklós fájdalmait tették elviselhetőbbé az elviselhetetlenségben.”

Bajnai Gordon, ugyancsak a Facebookon a halálhír kapcsán azt közölte: “Elment a magyar irodalom leghűségesebb hitvese, Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye. Nyugodj békében, Fifi néni”

Megnéztük, hogy a miniszterelnök reagált-e, de Orbán Viktor egyelőre nem mondott semmit. Utolsó posztja egy saját magát ábrázoló kép, amin az évértékelő beszédén dolgozik.

Emmi: a kormány és a tárca osztozik a gyászban

A kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) osztozik a gyászban, amelyet Radnóti Miklós özvegyének, Gyarmati Fanninak az elvesztése jelent – tudatta a tárca kommunikációs főosztálya szombaton az MTI-vel.

“Egyik legnagyobb költőnk hitvese azok közé tartozott, akik jelenlétükkel életben tartják a kegyetlen 20. század kollektív emlékezetét” – olvasható a minisztérium méltatásában.

Mint írták, Gyarmati Fanni a magyar irodalom egyik leghíresebb múzsája volt, akinek Radnóti Miklós a magyar irodalom legszebb szerelmes verseit írta.

A közlemény szerint kettejük összetartozása példa volt nem csaksaját korukban, hanem példa a jelenben és példa lesz a jövő számára is. Bár a 20. század, a fajgyűlölő emberi gonoszság igazságtalanul és tragikus kegyetlenséggel szakította szét a két embert, Gyarmati Fanni élete végéig őrizte szerelmüket, s ápolta a meggyilkolt költő hagyatékát.

“Feladatunk, hogy most már helyette is ébren tartsuk Radnóti Miklós szellemi, erkölcsi örökségét, továbbadjuk a Nem tudhatom költőjének hazaszeretetét, s tragikus halálának üzenetét a következő nemzedékeknek. Gyarmati Fanni haláláig gyászolta Radnóti Miklóst. Mi most őt gyászoljuk. Nyugodjon békében!” – közölte az Emmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik