Belföld

Az ukránoknak kell dönteni

"A mi Európánk" című vetélkedő döntőjét rendezték meg szombaton a Németh László Általános Iskolában.

A Tarsoly Ifjúságért Egyesület, a pozsonyi Szövetség a Közös Célokért Társulás, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a csíkszeredai Virtus Vivens Egyesület, valamint a Kodolányi János Főiskola ismét meghirdette “A mi Európánk” című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára. A verseny döntőjéig három internetes forduló feladatait kellett teljesítenie a diákoknak. A 136 nevező csapatból kilenc magyarországi és hat határon túli csapat jutott a döntőbe.

A vetélkedő döntőjének helyet adó Németh László Általános Iskolában Herczog Edit, a verseny fővédnöke szólt az ukrajnai helyzetről is. Elmondta, hogy az Európai Parlament szinte valamennyi képviselője azt az álláspontot képviseli, hogy az ukrán népnek kell döntenie saját sorsáról, arról, hogy kelethez, vagy nyugathoz tartozzon, nem pedig Janukovics elnöknek.

A verseny legfontosabb célja volt, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését. A vetélkedő témakörei között az általános EU-s ismeretek mellett versenypolitika, az EU költségvetése, emberi és polgári jogok, választójog, oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, a holokauszt 70. évfordulója és országismeret is szerepelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik