Belföld

Magda Marinko rejtélye Vásárhelyen

Szegedi kollégánk (is), Bátyi Zoltán, aki a Városi Könyvtárban mutatta be a Halál zsoldosa című könyvét.

Három évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat Bátyi Zoltánban, hogy dokumentum-regényt írjon a rendszerváltás utáni Magyarország leghírhedtebb bűnözőjéről. Több ez a könyv mint egy bűnöző portréja és egy gyilkosságsorozat krónikája. Kor és társadalomrajz akkori hazánkról, a kilencvenes évek kriminalisztikájáról és bűnüldözéséről.

A könyvről többször írtunk, de egy már-már elfeledett korabeli tény és már-már urban legend kategóriába tartozó mondat eszünkbe jutott a történet kapcsán pénteken Vásárhelyen. Ez a könyvben is szerepel, erősítette meg Bátyi. Elfogásakor Marinko arra kérdésre, hogy tetteiért mire számít, azt válaszolta: “Tchibo – a legtöbb mi adható”. A mondat akkor még nagyobb indulatokat, másrészről pedig félelemmel vegyes elismerést váltott ki a társadalomból, emlékezett vissza az író.

Bátyi Zoltánnál – mint kiderült nagyon jó érzékkel, mert tényleg nem tudtunk róla – arról is érdeklődtünk, tervez-e hasonló témakörben újabb könyvet, immáron az ezredforduló bűnügyi életét feldolgozva. A válasz igen, már tervezés alatt van egy hiánypótló mű, ami hazánk igazságszolgáltatásának krónikája, benne a halálbüntetés eltörlésének és az azt követő időszaknak az átmenetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik