Belföld

Elnézést kér az NVI a londoni hibáért

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2014. 02. 14. 18:43

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy számos, a 2014-es országgyűlési választásokon szavazatát Londonban leadni kívánó választópolgár hibás értesítést kapott az illetékes helyi választási irodától a szavazás helyszínéről.

A külképviseleti névjegyzékbe felvett polgároknak küldött értesítésben ugyanis “35 Eaton Place, London SW1X 8BY”-t jelölték meg a szavazás helyszínének, holott a londoni szavazás helyszíne “River Room and Paint Gallery, Millbank Tower, 21-24 Millbank SW1P 4QP, London”. Az előbbi Magyarország londoni nagykövetségének címe, a külképviselet azonban nem ott, hanem egy távolabbi helyszínen rendezi meg a szavazást.

Ők is észlelték

Az NVI válaszában emlékeztetett rá: azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, a választás kitűzésétől, 2014. január 18-tól kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket.

Mint írták, az NVI is észlelte, hogy a múlt hétig bezárólag a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok közül “többen téves adatokat tartalmazó értesítőt kaptak a külképviseleti névjegyzékbe vételükről”.

Ennek észlelése után azonnal intézkedtek, hogy valamennyi külképviseleti értesítő helyes adatokat tartalmazzon a külképviseleti szavazás idejére és helyére vonatkozóan – közölte az NVI.

Nem az első ilyen hiba

Hozzátették: mindazonáltal több esetben is előfordult, hogy a múlt hétig bezárólag kiküldött értesítő helytelen adatot tartalmazott, ezért minden érintett választópolgártól elnézést kérnek.

Az NVI valamennyi érintett választópolgárt a múlt héten új értesítő megküldésével tájékoztatta a külképviseleti szavazás pontos idejéről és helyéről, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban megküldött értesítő helyett az új tájékoztatásban foglalt adatokat tekintse irányadónak.

Az NVI-nek február elején már elnézést kért a külképviseleteken szavazók téves tájékoztatásért: akkor az Amerikai Egyesült Államokban szavazni kívánó választópolgárok kaptak hibás értesítést a szavazás időpontjáról, mivel április 6-át jelölték meg a voksolás dátumának, holott az amerikai kontinensen – az időeltolódás miatt – a szavazás dátuma április 5.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.