Belföld

Elfogadták a város 2014-es költségvetését

Kozgyules(960x640).jpg (1)
Kozgyules(960x640).jpg (1)

A polgármester az elmúlt négy év munkáját is értékelte pénzügyi szempontból.

A város helyzete stabil és egyedülálló Magyarországon, amit tartósan meg kell őrizni. Ez a költségvetés nem azt a célt tűzte ki, hogy költsünk el minden pénzt, hanem arra, hogy biztosítsa a következő évek fejlődését – mondta Cser-Palkovics András.

A költségvetés 28 milliárd forint

Melyből várhatóan mintegy 15 milliárdnyi saját bevétele lesz a városnak. Elhangzott, hogy 2013-ban 10 és fél milliárdnyi iparűzési adót fizettek a városban működő vállalkozások a Philips nélkül. „Másfél év alatt a fehérvári ipar kinőtte a Philips távozását, ez pedig jól jelzi, hogy Fehérvár ipara versenyképes.”

A helyi adók kapcsán Cser-Palkovics András felhívta arra is a figyelmet, hogy fehérvári magánszemély helyi adót 2014-ben sem fog fizetni az önkormányzatnak. A saját erős beruházásokra 3,4 milliárd forintot költ a város saját forrásából.

Tételesen – mire,mennyit költ a város

Egészségügyre mintegy félmilliárd forintot fordít a város, szociális területre 2,2 milliárd forintot költ, melyből az intézményrendszer fenntartását és kistérségi feladatok is finanszíroznak. Kultúrára 2,5 milliárd forint, sporttámogatásra pedig nem egészen egymilliárdot fordít az önkormányzat. Sporttal kapcsolatban elhangzott, hogy a Bregyó költségvetése az atlétikai centrum fenntartása miatt növekszik és szeptemberben a sátor is visszakerül a strandmedence fölé, és a sportegyesületek támogatása is szerepel a költségvetésben.

Folytatódik a Saára Gyula program

A kiemelt projektek, mint a Koronás Park, a Szociális Városrehabilitáció Szárazréten és Mártírok útja felújítása mellett 3,4 milliárd forintnyi fejlesztést végez majd a város saját erőből. A Saára Gyula-program folytatása, a jégkorong “C” pálya megépítése, az általános iskolai tornatermi felújítás, az Árpád-ház program elindítása, illetve az ivóvíz és csapadékvíz infrastruktúrájának korszerűsítése is az idei tervek között szerepel.

Jelentős tartalékok

A közbiztonság növelése érdekében pedig elindult egy olyan program, ami a közterület-felügyeletet és a térfigyelő kamerarendszert is fejleszti. Cser-Palkovics András hangsúlyozottan kiemelte, hogy nem választási költségvetést terjesztettek a közgyűlés elé, mert ha az lenne, „elkölthetnénk még további 3.9 milliárd forintot fejlesztésekre.”Ez azonban fontos tartalék, mert a 2020-ig tartó EU-s költségvetési intervallumban megjelenő pályázatok önerejéhez is felhasználható lesz.

A város polgármestere a költségvetési vita nyitányában kiemelte, „fő szempont volt korábban, hogy működési hiánya ne legyen a városnak, amit mára sikerült stabilan elérni. Nem terveztünk a korábbi években sem, így 2014-ben sem lesz hitelfelvétel és ahogy 2013-ban, úgy idén sem lesz folyószámlahitele Székesfehérvárnak.” Már jelenleg is rendelkezésre áll jelentős tartalék, ami biztosítja a működés stabilitását. Fontosnak nevezte, hogy ezt a jelentős tartalékot a városnak nem működésre kell igénybe vennie, kizárólag fejlesztésekre fordíthatja ezt az önkormányzat.

Adósságkonszolidáció

Az adósságkonszolidációval kapcsolatban elmondta, hogy 2013 és 2022 közötti adósságszolgálat helyett a forrásokat fejlesztésekre tudja felhasználni Fehérvár. Folytatódik a Saára Gyula-program, elindult az Ybl Miklós Intézményfelújítási Program, amelynek keretében többek között a Maroshegyi Óvoda bővítésére, és így a férőhelyek számának növelésére is lehetőség nyílik, továbbá a Hosszúsétatéren a szociális otthont is felújítják.

Ezen felül lesz egy keret a vállalkozások támogatására mintegy hatvan millió forinttal, és az egészségügyi támogatásokat, illetve a közbiztonság fejlesztését is támogatja a költségvetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik