Belföld

Akinek a rezsicsökkentésről Jézus jut eszébe

Rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)
Rezsicsökkentés (rezsicsökkentés)

A Fidesz kispesti rezsifórumán Jókai Anna egy plébánia fogadótermében bibliai történetekkel igazolta, hogy aki ad, még ha kicsit is, az Isten parancsát teljesíti.

Különös helyszínen, a kispesti Jézus Szíve Plébánia közösségi házában rendezték a Fidesz aktuális rezsicsökkentő kampányeseményét. Először nem értettük, hogy kapcsolódik Jézus a rezsicsökkentéshez, de aztán az esemény sztárvendége, a kerület lakója és díszpolgára, Jókai Anna eligazított minket.

“Egyeztessük a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges terveket”

A kispesti rendezvényt egyfajta rezsiharcos-kiképzésként hirdették meg, a meghívóban egészen pontosan ez szerepelt:

“Ha meg akarjuk védeni a közösen elért eredményeinket, akkor újra össze kell fognunk. Az Ön lakóhelyéhez közel ismét tanácskozást tartunk, ahol egyeztetjük a rezsicsökkentés megvédéséhez szükséges terveinket.”

Végül nem valami kiképzés fogadott minket, hanem egy sima rezsifórum, bibliai elemekkel. A egyik sztárvendég Jókai Anna Kossuth-díjas író volt, Kispest díszpolgára. Ő először az est témájának megfelelően hosszasan beszélt arról, hogy a rezsicsökkentés mindenkinek mennyire jót tesz, aztán áttért Istenre, egészen furcsa hangulatot adva az egész rendezvénynek.

Jézus és a rezsicsökkentés

“Amit a legkisebbel tesztek közületek, azt velem is teszitek”- idézte Jézust az írónő, majd ez alapján úgy vélte: minden egyes olyan dolog Isten parancsa, és nem politikai rendelés, ami a nyomorgók, vagy például a gyerekét nehezen nevelők számára könnyebbé teszi az életet.

Az írónő ezután ismét a Bibliát vette elő, felidézve, amikor Jézus három napig beszélt a tanítványoknak, akik odamentek hozzá, hogy éhesek. Jókai Anna szerint ellenkezik Isten parancsával, ha egy ilyen helyzetben az a válasz, hogy nem baj, hallgassatok engem a pulpitusról, három napig kibírjátok. Jókai emiatt a tanítás miatt is örül minden olyan intézkedésnek, ami hozzájárul a nép megélhetéséhez.

Ilyen az, ha egy politikusnak nincs vitapartnere

A szót Fónagy János parlamenti államtitkár vette át, aki azt ígérte, fél órát fog beszélni, ehhez képest közel két órán át sorolta a kormány “pozitív” eredményeit. Fónagy János száz százalékosan kihasználta, hogy itt nem lesz vitapartnere, aki esetleg közbekérdez, beszédében emiatt tömegesen szerepelhettek a tényeket nem kis mértékben mellőző kijelentések.

Fónagy azt állította például, hogy a szocialisták elköltötték az IMF-hitelt, a valóság ezzel szemben az, hogy az IMF hitelkeretből még az Orbán-kormány is vásárolt, nem mást, mint MOL-részvényeket. Fónagy szerint az államadósságot is csökkenő pályára állították, de valójában az adóságcsökkentés kútba esett.

Fónagy azt is mondta, hogy amikor átvették a kormányzást, az ország olyan helyzetben volt, mint Görögország. Ennek említése azért is volt különösen érdekes, mert egy ugyanilyen mondatból korábban már nagy baj lett. Kósa Lajos, a fidesz ügyvezető alelnöke 2010-ben közölte, hogy “szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét”, és ez a mondat a forintot teljesen kiütöte. Azóta pedig már maga a Fidesz is azt kommunikálja, hogy “csaknem” Görögország sorsára jutottunk akkoriban.

Paks is szóba került

A ténybeli “tévedések” mellett csúsztatások is jócskán akadtak Fónagy beszédében. Paks II-re rátérve például azt hangsúlyozta, hogy az oroszok elviszik majd az atomhulladékot, arra viszont már nem tért, ki, hogy 20 év után vissza is küldik, végül tehát nálunk marad.

Paks II kapcsán egyébként Fónagy a következő érveket hozta fel:
– Az előző paksi erőművet is az oroszok építették, és milyen jól működik a mai napig
– Amikor baj volt Pakson, akkor is az oroszok hozták helyre, másnak nem ment
– Messze a legolcsóbb a paksi energia, háromszor olcsóbb, mint a zöldenergia
– Kedvezően kaptuk a hitelt

Bár ezek az érvek is hagynak kivánnivalót maguk után, ezen a fórumon magyarázkodásra nem volt szükség, épp ellenkezőleg. Amikor Fónagy János belekezdett abba, hogy felvázolja a paksi üzletet, egy középkorú férfi bekiabálással jelezte: nem is érdemes szót vesztegetni erre, hiszen egyértelmű, hogy az oroszok építik meg, ki más is építené. A férfit pedig senki nem hurrogta le, hogy valamilyen magyarázat azért mégis csak kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik