Belföld

Aki sportágat teremtett Vásárhelyen

Török Sándor ma lenne 82 éves.

Török Sándor a hódmezővásárhelyi vízilabdasport egyik alapítóatyja, február 14-én lenne 82 éves. A legendás tanár-edző sporthivatalnokként, általános iskolai, majd gimnáziumi oktatóként, de leginkább úszó- és vízilabdatrénerként hosszú évtizedekig megkerülhetetlen alakja volt a vásárhelyi sportéletnek.

Közel negyven éven át irányította a helyi pólósokat. Több mint ezer meccset ült végig a MÁV–HMTE, a Medosz, majd a HVSE kispadján. A városi vízilabda klub felnőtt csapata történetében kétszer jutott fel az országos első osztályba, mindkétszer az ő vezetésével, illetve szakmai segítségével.

Számos hazai és nemzetközi torna, gálameccs szervezésében vett részt. Évről évre koordinátora volt a rangos Hungalu Kupáknak. Megkeresésére, közbenjárásával ötször játszott vásárhelyi medencében a magyar vízilabda válogatott.

Rendszeresen publikált, 2004-ben A hódmezővásárhelyi fürdők története címmel könyvet adott ki. Több ezer darabos fénykép- és újságcikkgyűjteményéből többször rendeztek sporttörténeti kiállításokat.

1981-ben Pro Urbe díjat, 2002-ben Csongrád megye sportjáért, 2003-ban Olimpiai aranygyűrű kitüntetést kapott. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban és a róla elnevezett városi strandfürdő előtt dombormű őrzi az emlékét. Tiszteletére 2005-ben megalakult a Török Sándor Baráti Kör, mely minden évben a nevét viselő vándordíjat adományoz a város legtehetségesebb és legszorgalmasabb fiatal pólósának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik