Belföld

Tévhitek a HPV elleni védőoltásról

A fehérvári nők közel 25%-a hordozza magában a HPV vírust! - tudtuk meg a Kézenfogva Klub nyílt napján Cseh József onkológus főorvostól.

Megelőzés, megelőzés, megelőzés! – a csapból is ez folyik, mégis elmegyünk mellette. Legyintünk, mint aki jól végezte dolgát, mondván: „Én biztos nem leszek rákos!”, „Velem ez nem történhet meg!”, és végül a kedvencünk: „Valamiben meg kell halni!”, az ismételgetett frázisok végeláthatatlan sorát tudnánk még itt taglalni, azonban ez nem változtat a lényegen: hiába van a szűrés, az önvizsgálat, mi nem élünk a lehetőséggel!

Jól mutatja ezt, hogy a Kézenfogva Klub Rákellenes Világnapja alkalmából rendezett nyílt napja is, ahol jó formán évek óta csak a klubtagok vannak jelen, külsős érdeklődő alig. Pedig egy egész szakértő gárda várja a látogatókat.

A gyakorlás teszi a mestert

Idén sem volt ez másként, A Szabadművelődés Házában rendezett tanácsadáson mindenkinek egyesével elmagyarázták és megmutatták az emlőkön végzett önvizsgálat helyes technikáját. Na persze nem vetkőzött senki… A gyakorlatot – amelyet egyébként célszerű havonta egyszer, a menstruáció után öt nappal elvégezni – különböző méretű emlőprotéziseken mutatták be. Próbálkozásaink során kiderült: nem is olyan könnyű kitapintani a kisebb daganatos elváltozásokat, kifejezetten akkor nem, ha az ember még soha nem találkozott hasonlóval. Ezért is lenne fontos, hogy legalább egyszer kipróbáljuk.

A tanácsadáson a látogatók vérnyomását is megnézték, étkezés témában pedig Nagy Ágota dietetikus segített. Elmondta: Ha a családunkban már volt példa daganatos betegségre, nekünk is érdemes jobban odafigyelnünk a táplálkozásunkra. Kerüljük a cukrot, illetve a füstölt és vörös húsokat. Bátran együnk piros árnyalatú gyümölcsöket, brokkolit és igyunk zöld teát, mert ezekben rengeteg az antioxidáns, ami jót tesz a szervezetnek.

A nyílt napot Cseh József onkológus főorvos előadása zárta, aki a méhnyakrák kialakulásának megelőzéséről és HPV elleni védőoltás jelentőségéről beszélt.

Már a nyálból kimutatható, kinek van nagyobb szüksége a vakcinára

A doktor elmondta, a méhnyakrák, alapvetően genetikai betegség, ennek ellenére nemi úton is megkaphatjuk, így a szűrés mindenképp ajánlott. Majd az onkológus egy megdöbbentő adatot is elárult: a fehérvári nőknek közel 25%-a hordozza magában a Human Papilloma Vírust, de ez még koránt sem jelenti azt, hogy ez a százalék beteg is lesz. Minden attól függ, mennyire erős a védekező rendszerünk, ami már csecsemőkorban kimutatható a nyálból, viszont súlyos pénzekbe kerül. Az esendőbbeknek – ahogy a doktor fogalmazott – mindenképp érdemes beoltatniuk magukat.
Miután a résztvevők meghallgatták a betegség lefolyásának menetét, felvetődtek bizonyos kérdések. Például, hogy milyen védőoltást és mikor adassuk be a gyermekünknek.

A szakember arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy mindkét forgalomban lévő vakcina igen hatásos, ennek ellenére azt az oltást javasolja, amely a HPV 16-os, illetve 18-as fajtájától véd, ugyanis az hosszabban termel ellenanyagot és – a tévhittel ellentétben – nem csak a vírus e két csoportját képes elpusztítani. Cseh József azt is leszögezte, az oltást a legcélszerűbb akkor beadni, amikor még a gyermek nem él nemi életet, de természetesen mindenkinek ajánlott, aki még nem fertőzött.

Mint mondta: ez nem függ kortól… Nincs olyan, hogy nekem már mindegy! Azonban ne ringassuk magunkat abba az álomba se, hogyha megkaptuk a védőoltást, már többet nem kell szűrésre járni. A HPV-nek közel 150 fajtája van és egyetlen oltás sem véd mindegyiktől!

De mennyibe is kerül az oltás és hol tudjuk beszerezni?

A teljes lelki nyugalom eléréséhez háromszor kell beoltatnunk magunkat hat hónapon belül. Fehérvár önkormányzata megyénkben ezt térítésmentesen végzi a 12. életévét be nem töltött lányokon. Sőt ígéret van rá, hogy a jövőben a vakcinát felveszik a kötelező oltások listájára is.

Viszont, aki már túllépte a serdülőkort annak fizetnie kell, ráadásul nem kis összeget, ugyanis a három oltás ára megközelítőleg 90 ezer forint. Persze ez gyógyszertáranként változhat, de körülbelül ennyire kell számítani.

Cseh József onkológus főorvos azt is elárulta, találkoztak több olyan esettel is, amikor már egy emlékeztető oltás is elegendő volt. Azonban ez nyilván nem mindenkinél hatásos, így inkább arra buzdítja a nőket, hogy ragaszkodjanak a három oltáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik