Belföld

Simon miatt még újra összehívhatják az Országgyűlést

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 02. 13. 18:02

Rubovszky György szerint a bizottsági vizsgálat és az igazságszolgáltatás által lefolytatott eljárás kiegészíti egymást. A bizottság Simon Gábor eltitkolt százmillióinak vizsgálatához kérheti, hogy az állami szervek bocsássák rendelkezésére a szükséges adatokat, dokumentumokat – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt a vagyonvizsgálati eljárásban nem kezdeményezhették, a képviselő pedig nem nyilatkozott az eltitkolt vagyonról, ezért nem tudtak mást megállapítani, minthogy szándékosan titkolta el a százmilliókat.

Visszakérhetik a pénzt

Közölte, a bizottság feladata többek között, hogy feltárja, Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből. Ennek az az indoka, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta, hogy a bécsi számlán szereplő összegnek semmi köze nincs a politikához, ez Simon Gábor korábbi életének a megtakarítása; ezt kellene igazolni – magyarázta.


Simont fotósok várták a házánál (Fotó: MTI)

A mentelmi bizottságnak annak a lehetőségét is meg kell vizsgálnia, hogy a szabálytalanul, 2009. február elsejétől mostanáig felvett javadalmazását milyen címen kérheti vissza az Országgyűlés Simon Gábortól – ismertette.

Nem túl igazságos, hogy lemondott

Rubovszky György kitért arra, ha Simon Gábor nem mond le, hanem az Országgyűlés mondta volna ki az összeférhetetlenséget, akkor az országgyűlési törvény alapján rögtön vissza kellett volna fizetnie a számára kifizetett javadalmazást. “Az nem túl igazságos dolog, hogy ha valaki egy félórával megelőzi az aktust, és akkor már rögtön legálissá válik a közel 36 millió forint” – fogalmazott.

Mint mondta, a bizottság jelentést készít, azt nem biztos, hogy meg kell tárgyalnia a parlamentnek, lehet, hogy a házelnök nyilvánosságra hozza, és azzal az ügy lezárul. De ha olyan horderejű dolgot állapítanak meg, akkor lehet, hogy a bizottság kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását – közölte.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.