Belföld

Érik az újabb tankönyvbotrány

Eltolná a kormány a rendelés időszakát, egészen a választások utánra. Még nagyobb káosz jöhet.

A tankönyvjegyzéket, amely az iskolákban használható tankönyveket sorolja fel, évek óta februárban teszik közzé, majd az iskoláknak március végéig kell leadni a rendeléseket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tankönyrendeletének tervezetéből azonban kiderül, jegyzéket elég lesz április 10-én közzétenni, a könyveket pedig április 30-ig kell megrendelni az iskoláknak – írja az Index.

Az amúgy is szűkös rendelési időszakot tovább csökkenti a hatnapos tavaszi szünet (április 17-22). A rendelet alapján a kiadók csak május 10. körül kapják meg a rendeléseket és a pontos példányszámokat. A tavalyi határidőkkel számolva július 15-ig, azaz kevesebb mint két hónap alatt kellene legyártani a teljes magyar tankönyvmennyiséget, azaz hozzávetőleg 12 millió tankönyvet.

Az Index forrásai szerint nem véletlen, hogy az egész procedúrát az április 6-i választások után akarják indítani, nehogy ismét a problémáktól legyen hangos a sajtó.

Ahogy arról beszámoltunk, decemberben a tankönyvkiadást is államosították, de a feladatokat átvevő OKtatáskutató és Fejlesztő Intézet az Index információi szerint lassan halad a felkészüléssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik