Belföld

Vörösiszap: Megszületett az első harmadfokú ítélet

Meghozta első harmadfokú döntését a Kúria szerdán a kolontári vörösiszap-katasztrófával összefüggésben, a Konkoly-perben elutasították a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek a tavaly februári jogerős közbenső ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét.

A nol.hu szerdán Hidasi Gábor ügyvédre hivatkozva azt írta, Konkoly József devecseri lakos kártérítési perében szerdán helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla tavaly februárban meghozott jogerős közbenső ítéletét.

A Konkoly-per volt az első a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perek sorában, ebben a károsult 23 millió forintot követelt az iszapömlésben megsemmisült háza és a tönkrement ingóságai miatt vagyoni, az átélt szenvedései miatt pedig nem vagyoni kártérítés címén. A perben az első döntés 2010. október 20-án született meg, akkor ideiglenes intézkedésként a per kimenetelétől függően 10 millió forint megfizetésére ítélték a Malt.

Hidasi Gábor elmondta: a Mal Zrt. felülvizsgálati kérelmét elutasító szerdai döntésében a Kúria részben megváltoztatta a jogerős ítélet indoklását, mégpedig azzal, hogy a katasztrófát elsődlegesen az iszaptározó építési hiányosságai, és csak másodsorban a Mal Zrt. karbantartással kapcsolatos mulasztásai okozták. Mint mondta, az építéssel kapcsolatos hiányosságok és az emberi környezetet veszélyeztető tevékenység együttesen alapozzák meg a kártérítési kötelezettséget.

Az ügyvéd hangsúlyozta: a döntés alapjaiban befolyásolhatja a Veszprémi Törvényszéken folyó büntetőpert is, amelyben a Mal Zrt. egykori vezetői és alkalmazottai ülnek a vádlottak padján. A kúriai döntésből következően az ő személyi felelősségük mellett azt is vizsgálni kellene, hogy kik hibáztak a tározó tervezésekor és megépítésekor – írja a nol.hu.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az ömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik