Belföld

Szabó Tímea

Budapesten született 1976-ban. Elvált, egy fia van.

Budapesten érettségizett, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett kommunikáció szakon diplomát.

Öt éven át újságíróként brit és amerikai lapoknak, hírügynökségeknek tudósított Magyarországról. Eztán a Harvard Egyetem jogi karán az ENSZ megbízásából fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákat, valamint sérülékeny csoportok védelmét kutatta.

2001-ben három hónapig Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol afgán menekültek kérdéseivel foglalkozott. 2001 szeptemberétől Bostonban folytatta kutatásait. Az amerikai bombázások befejeztével Afganisztánba költözött, Kabulban a Harvard megbízásából az ENSZ afganisztáni missziójával tevékenykedett, feladata „az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése” volt. Néhány hónappal később csatlakozott a CARE International szervezetéhez, ahol egy országos emberi jogi felmérést vezetett.

2003 őszén költözött haza, és csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol közel négy évig koordinálta a Menekült Programot.

2008-ban a Lehet más a politika! egyik alapítója, a párttá válás után választmányi tag. A 2009-es EP-választáson vezette az LMP és a Humanista Párt közös listáját. A 2010-es országgyűlési választásokon az LMP országos listájának hatodik helyéről került a parlamentbe.

A párt 2013. január huszonhatodikai közgyűlésen a jávorista szárny tagjaként kilépett a pártból, és eszmetársaival létrehozta a Párbeszéd Magyarországért nevű bal-zöld formációt, melynek alakuló közgyűlésén Jávor Benedekkel együtt társelnökké választották. Az új párt szövetségre lépett az Együtt 2014-gyel, s ez vélhetően prolongálja a képviselőasszony mandátumát.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik