Belföld

Minden második ellenőrzésen bukott egy taxis

A közel 5000 próbautazáson leginkább a fuvardíjjal és a nyugtaadással trükköztek a taxisok.

Az ellenőrök összesen 4869 próbautazásos taxiellenőrzést végeztek el 2014. január 31-éig, és csaknem minden második esetben találtak szabálytalanságot: leggyakrabban a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, illetve az előírtnál drágább fuvardíj felszámolását.

8 alkalmatlan taxit találtak

A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték, és figyelembe vették az utaspanaszokat is – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből.

Az utóbbi öt hónap alatt 2584 taxit is megvizsgáltak. Ezek során minden ötödik eljárásban találtak szabálytalanságot. A közlemény szerint 1987 jármű felelt meg az előírásoknak, 589-nél hiánypótlásra, javításra volt, illetve van szükség, 8 járműnél pedig véglegesen elutasították a kérelmet, azokat javíthatatlanul alkalmatlannak találták.

A taxiállomás-használati szerződés megkötése előtt a taxik komplex ellenőrzési minősítő vizsgálaton esnek át, ahol a jármű külső és műszaki jellemzőit, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget ellenőrzik.

Január 16-tól kiszórják az öreg autókat

A taxiszolgáltatást közvetítő és fuvarszervező működési feltételeinek előzetes vizsgálata is a BKK feladata. Az ellenőrzés kiterjed a szolgáltató pénzügyi megfelelőségének vizsgálatára, az infokommunikációs eszközükre vonatkozó műszaki előírások teljesítésére, a diszpécseralkalmazások megfelelőségére, valamint védjegyoltalom alatt álló szabadjelző jóváhagyására. Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett. Közülük 13 társaság kérelmezte előzetes minősítését.

Idén január 31-ig tizenegy társaság minősítése volt sikeres, és kapta meg az előzetes hozzájárulást, egy társaság az informatikai minősítésen való alkalmatlansága miatt jelenleg ismételt auditra vár, további egy, a hiánypótlás teljesítésére váró társaság a minősítési eljárásban időközben minősített cégbe olvadt.

Tavaly szeptember 1-jén lépett életbe az új budapesti taxirendelet. Ennek értelmében a taxik az eddigi maximált ár helyett fix viteldíjjal fuvaroznak. Az alapdíj 450 forint; kilométerenként 280 forintot, várakozásnál pedig percenként 70 forintot kell fizetni. Budapesten idén január 16-ától a gyártási évtől számított 15 évesnél idősebb gépkocsikkal nem lehet személyszállítást végezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik