Belföld

Milliókért adják a választók adatait

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 02. 12. 14:24

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közzétette internetes oldalán, hogy a választók nevét, lakcímét (az érintett választókerületre kiterjedően) az illetékes egyéni választókerületi választási iroda csak akkor adja át, ha a jelölt igazolja, hogy befizette az NVI számlájára a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) egy havi összegének megfelelő összegű adatszolgáltatási díjat, ami jelenleg 101 500 forint.

A listát állító pártok is kérhetik a név- és lakcímadatokat, ekkor az NVI adja át azokat. Az átadásnak ekkor is is feltétele az adatszolgáltatási díj befizetése, de a pártoknál a minimálbér összegét meg kell szorozni a listán megszerezhető mandátumok számával (93), vagyis 9 439 500 forintot kell fizetniük az összes választókerület választópolgárainak adataiért.

A választási irodák azt követően adhatják át a jelölteknek az adatokat, ha azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges 500 ajánlást a választókerületben, és már nem jelöltaspiránsok, hanem nyilvántartásba vett hivatalos jelöltek. A pártok akkor kaphatják meg a név- és lakcímadatokat, ha sikerült országos listát állítaniuk, ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk. Az országos listák nyilvántartásba vételéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt.

aláírás fidesz (aláírás, fidesz)
Aláírás gyűjtés egy vidéki fórumon, névvel, címmel
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Az a választó, aki nem szeretné, hogy az áprilisi országgyűlési választás kampányában a jelöltek, jelölőszervezetek megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a közelmúltban ajánlásban hívta fel a figyelmet arra: a választók – összhangban információs önrendelkezési jogukkal – megtilthatják, hogy a választási szervek kiadják a jelölteknek és a jelölőszervezeteknek az adataikat. Az ehhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok a helyi választási irodához juttathatják el, vagy az NVI honlapján tölthetik ki.

A NAIH elnöke arra is figyelmeztetett, hogy a választási szervektől megkapott név- és lakcímadatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet a jelölt és a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.