Belföld

Meghalt Székesfehérvár legidősebb polgára

antal károly (antal károly, )
antal károly (antal károly, )

Antal Károly 107 éves volt. A szép kort megélt Károly bácsiról legutóbb 2012-ben, 105. születésnapján írtunk.

Antal Károly krisztusi szegénységben élte le élete első harminc évét. Édesanyja olyan szilárd erkölcsi útmutatásban részesítette gyermekeit, hogy nem tűrte a legkisebb botlást sem. A Bibliából minden este felolvasást tartott, mély Istenhit alakult így ki mind a 6 gyermekben.

Mint huszonéves fiatal úgy házasodott, hogy feleségével közösen egy szalmazsákjuk, egy kanaluk és egy tányérjuk volt. Mindez a nagy gazdasági világválság idején. A gyermeket akkor nem „vállalták”, hanem, amikor jött fogadták. Ilyen egyszerűen történt ez az ő esetükben is. “Kapni soha semmit, senkitől nem kaptak. De, amikor hihetetlen szorgalmuk eredményeként már adni is tudtak, adtak. Gondoztak idős szülőt, nagynénit, árva gyermekeket” – mondta a 105. születésnap tiszteletére szervezett ünnepségen unokája, Merényi Katalin.

Fotó: nzp

Mindent a maguk erejének köszönhettek

A munkaszeretet, és a szakadatlan kemény, megalkuvást nem ismerő munka volt életük meghatározó eleme. Károly bácsi egyetlen munkahelyen töltött el 36 esztendőt, a legnehezebb bőrgyári fizikai munkát végezve. Mindebből csak a II. világháború első vonalában, majd az orosz hadifogságban eltöltött idő jelentette a „kikapcsolódást”.  A hadifogság alatt elszenvedett skorbut miatt valamennyi fogát elveszítette. Kis házukat a Sió-híd bombázásából eredő légnyomás lakhatatlanná tette.

“Nagyanyám egy fillér jövedelem nélkül helyreállította azt, mire nagyapám a hadifogságból 40 kilósan fogatlanul, hófehérre őszült hajjal megérkezett.” – mesélte az unoka. Lehetetlent nem ismerve az út menti fákról szedett szedret pálinkának főzte ki és abból teremtette meg az építőanyagra valót és látta el a két gyermeket. Szorgalmuk, kitartásuk miatt egy szőlőt is tudtak venni, ahol Károly bácsi úgy borászkodott, hogy bort évente összesen egy pohárral ivott, ugyanis az újbort mindig megkóstolta.

Fotó: nzp

1970-ben költöztek Székesfehérvárra

Hogy mindketten megérték 100. születésnapjukat, abban oroszlánrésze volt Katalin lányuknak, aki az elmúlt 15 évben teljes ellátásukról gondoskodott, napi 24 órában. Fiútestvére már elment az élők sorából, így csak egyszülött lánya, Károly bácsi unokája viszi tovább a géneket. Két dédunokája is van: Judit a gazdasági minisztériumban dolgozik három idegennyelv és jogi ismeretekkel, Péter pedig Londonban végzi dolgát informatikusként.

Antal Károly búcsúztatása csütörtökön 14 órakor lesz a Béla úti temetőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik