Belföld

Kövér László

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2014. 02. 12. 16:32

“Ha leszámítom a megalapozatlan illúzióinkat, akkor is azt kell mondjam, hogy sok szempontból el lett ez fuserálva. Ha Antall József nem hal meg olyan korán, tán minden máshogy alakul, bizonyára hosszú ideig ő irányította volna a jobboldalt. De Antall meghalt. A legnagyobb baj, hogy az elitben még a nemzet alapkérdéseit illetően sincs konszenzus. Az elitnek ugyanis az a dolga, hogy karban tartsa a társadalom erkölcsi, szellemi állapotát, föltegye a közösség élete szempontjából fontos kérdéseket, és azokra elvi válaszokat adjon, melyekben a politika gyakorlati válaszokra lel. Ám nálunk két elit létezik, és ezek kioltják egymást.”

Kövér László: El lett ez fuserálva – Hír24, 2014. január 24.

 

Pápán született 1959. december 29-én. Nős, három fia van.

A pápai Türr István Gimnáziumban érettségizik, majd az ELTE jogi karán diplomázik. A középiskolában KISZ-titkár, az egyetemen a Bibó István Szakkollégium tagja, majd nevelőtanára, a Századvég című folyóirat alapító szerkesztője. 1986 februárja és szeptembere között a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága Társadalomtudományi Intézete ifjúságkutató csoportjának munkatársa. 1987 és 1988 között Soros-ösztöndíjasként a közép-európai társadalmi mozgalmakat kutatja.

Az 1988 novemberében alakult Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsának (MISZOT) egyik alelnöke (a másik: Gyurcsány Ferenc). Egyike a Fidesz 37 alapító tagjának, övé az 1. számú tagkönyv. Részt vesz az Ellenzéki Kerekasztal munkájában. 1989 októberétől a Magyar Narancs felelős kiadója, egészen 1990 júliusáig, a hetilap függetlenné válásáig.

Az első szabad választásokon a Fidesz és az SZDSZ közös jelöltjeként egyéni mandátumot szerez a pápai választókerületben. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának előbb tagja, majd elnöke, 1993-tól a Fidesz frakcióvezetője. Az 1994-es választásokon ismét Pápán indul, immár kizárólag saját pártja logója alatt, negyedik helyen végez 13,36 százalékkal; az országos lista harmadik helyéről jut neki mandátum. 1997 és 1999 között a Fidesz ügyvezető alelnöke. 1998-ban pártja Veszprém megyei listájáról jut mandátumhoz, majd lesz az első Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere – e pozícióról 2000-ben mond le, amikor is pártja elnökévé választják. 2001-ben elengedi a pártelnöki pozíciót. 2002-ben ismét országos listáról jut be, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, frakcióvezető-helyettes, majd a Fidesz országos választmányának elnökévé választják. 2006-ban Veszprém megyei listáról, 2010-ben Zala megyei listájáról jut be.

2010 júliusában átveszi az Országgyűlés elnöki posztját az onnan államfővé emelkedő Schmitt Páltól. Amikor a plágiumbotrányba keveredő Schmitt 2012. április másodikán lemond, az új államfő, Áder János május tizedikei megválasztásáig Kövér látja el az elnöki feladatokat.

Interjúnk vele itt és itt.

Kövér László (Kövér László)
Fotó: Berecz Valter

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.