Belföld

Indulhat a csatornázás Bordányban

Aláírásra került a szennyvízcsatornázási projekt kivitelezői szerződése.

Február 7-én, pénteken délelőtt a Forráskúti Polgármesteri Hivatal dísztermében ünnepélyes keretek között írták alá a Bordány, Forráskút, Üllés, Zsombó, szennyvízcsatornázásnak és szennyvíztisztításának megvalósítását célzó projekt kivitelezési szerződését.

Ezzel a projekt utolsó, egyben legfontosabb momentuma, a négy település csatornahálózatának kiépítése is kezdetét veheti. B. Nagy László kormánymegbízott köszöntőjében gratulált a négy településnek a közös összefogás keretében megvalósuló beruházáshoz.

A szerződést a Forrás-4 Szennyvíz-Közmű Önkormányzati Társulás részéről Tanács Gábor alenök, Bordány Nagyközség polgármestere, a kivitelező OMS Környezetvédelmi Kft. részéről Szabó Gergely Csanád cégvezető és Sárossi András ügyvezető írták alá. A rendezvényen részt vett Gyuris Zsolt, Zsombó Község polgármestere, valamint Nagy Attila Gyula Üllés Nagyközség polgármestere is. Fodor Imre, a társulás elnöke, Forráskút Község polgármestere sajnos betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Szabó Gergely Csanád, a kivitelezést végző OMS Környezetvédelmi Kft. cégvezetője elmondta, hogy amennyiben az időjárás is kegyes, úgy a szakhatóságok és a kivitelezési engedélyek megszerzését követően akár már márciusban megkezdődhetnek a munkálatok.

A Forrás-4 Szennyvíz-Közmű Önkormányzati Társulás 2010 decemberében nyújtotta be második fordulós pályázatát Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó települések szennyvízcsatornásának és szennyvíztisztításának megvalósítására. A projekt tervezett nettó összköltsége több mint 5 millió forint, az elnyert támogatás összege pedig több mint 4 millió forint, mely az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg.

Hosszas előkészítést követően a szennyvíztisztó telep kivitelezőjével 2013. december 31-én került aláírásra a kivitelezési szerződés, a nyertes kivitelező a Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt.

A projektben 88 kilométer hosszúságú gravitációs csatornát, 31 kilométernyi nyomóvezetéket és egy korszerű, napi 1200 köbméter teljesítményű szennyvíztisztítót építenek. A beruházás négy település 3300 háztartását és több mint 12 ezer lakost érint. A telep az Üllést Forráskúttal összekötőút mellett közvetlenül a tisztított vizet befogadó Dorozsmai-Halasi főcsatorna partján áll majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik