Belföld

Elvesztették gyermeküket, fizetniük kell a kártérítésért

vorosiszap(210x140)(1).jpg (vörösiszap, )
vorosiszap(210x140)(1).jpg (vörösiszap, )

A vörösiszap-katasztrófa egyik áldozatának, az egyéves Angyalka szüleitől 200 ezer forintot várnak.

Ötszáz ember vár kártérítésre a 2010-es tragédia után. Hat család első fokon megnyerte a pert a gátszakadásért felelős MAL Zrt. ellen, összesen csaknem 80 millió forintot és annak 4 éves kamatait ítélte meg nekik a bíróság – írja a Blikk.

Egy törvény miatt százezreket kell befizetniük, hogy a MAL Zrt. felszámolójától kérhessék a pénzüket. A szabály szerint a megítélt összeg egy százalékát, legfeljebb 200 ezer forintot kellene kifizetni a listára kerülésért.

A katasztrófa egyik áldozatának szülei nem tudják összespórolni a pénzt a 32 millió forintos kártérítés érvényesítéséhez. Egyéves kislányukat az édesanyja karjából ragadta el a vörösiszap. Az iszapban elúszott házon négymilliós hitel volt, ezt áttették a helyette kapott új házra. Ötezret tudtak adni a felszámolónak, pedig a házukat menthetné meg a kártérítés.

Ügyvédjük kérvényt írt azért, hogy a károsultakat felmentsék a szabály alól. Ezek az emberek mindenüket elveszítették, földönfutókká váltak. Írtunk a nevükben Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy méltányosságból engedje el a befizetési köztelezettségüket – mondta el Magyar György a lapnak. A minisztérium azt válaszolta neki, hogy nem térhetnek el a jogszabálytól. Készítsen tervezetet egy majdani jogszabály-módosításhoz az ügyvédi iroda, ha már ilyen sok ember problémáját átlátja – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik