Belföld

Elföldelték a Jobbik népszavazását

Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert azt nem a jogszabályban előírt módon nyújtották be. Vona Gábor ugyanis az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát is csatolta, 29 támogató választópolgár adatait és aláírását tartalmazó dokumentummal együtt.

Az NVI elnöke szerint a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ív és a szervező által gyűjtött 29 választó aláírásával ellátott úgynevezett “támogató aláírásgyűjtő ívek” között számos tartalmi eltérés van, a támogató ívekről hiányzik az NVI elnökének záradékolási rovata, tovább nem találhatók meg rajta az aláírásgyűjtő polgár adatai és aláírása sem.

A jogszabály szerint a támogató aláírásokat a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő ívvel megegyező, annak egy-egy példányán kell összegyűjteni. Pálffy Ilona azt írta: a szervező által az aláírásgyűjtő ív mellékleteként benyújtott, külön dokumentumokként megszerkesztett táblázat formájában leadott választópolgári aláírások nem felelnek meg a jogszabályban meghatározott formai követelményeknek, mivel azokat nem a meghatározott aláírásgyűjtő ív mintapéldányán nyújtották be.

Az aláírásgyűjtő ívet ezért az NVI elnöke elutasította és a kérdést nem terjeszti az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára.
A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják.

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket – a szervezőkkel együtt – legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

Vona Gábor február 6-án a következő kérdést nyújtotta be az NVI-hez: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy a magyar termőföld tulajdonjogát a magyar állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik