Belföld

Bajnai Gordon

“Nem miniszterelnök-jelöltnek jelentkeztem, hanem a változást akarók összefogását szervező politikusnak… Olyanra engem senki nem vesz rá, amit nem akarok. Világéletemben próbáltam azt tenni, amit mondok, és azt mondani, amit tenni akarok. A magam ura vagyok… Az ügy, amit szolgálok, megéri a személyes áldozatot. Emellett alaposan átgondoltam a döntésemet, tudom, mi az a karaktergyilkosság, felkészültem rá… A közös céllal egybevágó személyes ambíciók rendben vannak. De ha valaki be akarja csapni a választóit, ha titokban nem az Orbán-rezsim, hanem az ellenzék más vezetői ellen küzd, árt az ügynek.”

Bajnai Gordon: Felkészültem a karaktergyilkosságra (FN24, 2012 november 9.)

 

1968. március 5-én született Szegeden. Nős, első és mostani házasságából is egy-egy fia és egy-egy lánya született. A BLASZ I/B osztályában szereplő 43. sz. Építők igazolt játékosa, kapus.

Baján nevelkedett, ott is érettségizett, diplomát a Közgázon szerzett, nemzetközi kapcsolatok szakon. 1987-ben a Független Hallgatói Tagozat első elnökeként ő szervezte a közgázos menzabojkottot, majd a Magyar Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa Nemzetközi Bizottságának elnöke lett.

Pénzügyi cégeknél dolgozott, részt vett több nagyvállalat (OTP, Richter, MOL, MATÁV) tőzsdei bevezetésében.

2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. vezérigazgatója. A Wallis még Bajnai színre lépése előtt lett a Hajdú-Bét Rt. többségi tulajdonosa – utóbbi cég 2003-ban 5,5 milliárd forint, zömmel beszállítói adósságot hátrahagyva csődbe ment. A Wallis csoport állítólag tízmilliárd forint veszteséggel szállt ki a befektetésből, Bajnait azóta is libásozza a jobboldal.

A második Gyurcsány-kormányban 2006 júliusától uniós pénzt osztó fejlesztéspolitikai kormánybiztos, 2007 és 2008 között önkormányzati miniszter, majd gazdasági miniszter. Gyurcsány Ferenc lemondása után, kínos kormányfőkasztingot követően 2009 áprilisa és 2010 májusa között „válságkezelő miniszterelnök” lehetett. A posztot csak a választásokig vállalta, a kampányban nem vett részt.

Néhány hónap pauzát követően volt kormánya néhány tagjából és egyéb szakértőkből létrehozta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, majd 2012. október 23-án felmelegített miniszterelnöki ambíciót dédelgetve útjára bocsátotta az Együtt 2014 elnevezésű választási mozgalmat.

Interjúnk vele itt.


Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik