Belföld

Trogmayer Ottó lesz Szeged díszpolgára

Az előterjesztés már a most pénteki közgyűlésen megtörténik.

Trogmayer Ottó lesz Szeged díszpolgára. A régészprofesszor, nyugalmazott múzeumigazgató megkapta már a Széchenyi-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is. Információink szerint a bizottság egyhangúan támogatja a döntést.

Trogmayer Ottó

1934-ben született Budapesten. Felsőfokú tanulmányokat a budapesti egyetemen végzett, 1957-ben kapott régész, ősrégész szakos diplomát. Már az egyetem elvégzése előtt a szegedi Móra Ferenc Múzeumba jött gyakorlatra, és ez lett végleges munkahelye is. Egész aktív életét itt töltötte nagy szakmai eredményekkel. 1970-től ő irányította az ópusztaszeri ásatásokat és az ő vezetésével valósult meg az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Trogmayer 1969-1983-ig szerkesztette a Móra Ferenc Múzeum Évkönyvét, a továbbiakban megosztotta a szerkesztést munkatársaival, több szekcióra bontották az évkönyvet. Számos tudományos tisztséget vállalt, tagja volt az Országos Múzeumi Tanácsnak, a Tudományos Minősítő Bizottságnak, az UNESCO albizottságának, a Szegedi Akadémiai Bizottság Régészeti szekciójának is.1965-től a József Attila Tudományegyetemen régészetet oktatott, majd 1989-től ő lett a régészeti tanszék vezetője, de fő munkahelye mindig a Móra Ferenc Múzeum maradt, s a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatósága. Mind a szegedi múzeumot, mind pedig a Csongrád megyei múzeumi hálózatot ő irányította. A régészeti tanszéket 1997. június 30-áig vezette, a múzeumból 1997. szeptember 30-án vonult nyugdíjba.

 

Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik