Belföld

Paks – már nincs visszaút

Megjelent a Magyar Közlönyben a „Magyarország Kormánya és azOroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény”. Azzal, hogy az államfő a törvényt hétfőn aláírta, és rendelkezett kihirdetéséről, „a hatályba lépéshez szükséges eljárásoknak” Magyarország eleget tett, így valóban lehetetlen már referendumot tartani, hiszen a törvényből államközi szerződés lett.

Közben tovább folytatódott a vita Paksról. Az Együtt-PM szerint a bővítésre felvett hitellel Orbán Viktor “egy hatalmas devizaadós családot csinál az országból”. Scheiring Gábor azt mondta: a beruházással a miniszterelnök egymillió forintos sárga csekket küld minden egyes magyar családnak.

Amikor a forint árfolyama szabadon ingadozik, mindenki pontosan tudja, hogy ez a devizahitel “mekkora hatalmas nagy hazárdjáték és mekkora hatalmas nagy felelőtlenség”. A háromezer milliárd forint éppen annyi, mint amit a Fidesz elvett “a nyugdíj-megtakarítások államosításával” – tette hozzá.

Szerinte a bővítés miatt körülbelül száz százalékkal fog emelkedni az áram ára. A bővítésre fordított háromezer milliárd forinton túl is újabb tetemes összegre lehet szükség, mert a kiégett fűtőelemeket Oroszország csak húsz évig fogja őrizni. Ezek hosszú távú magyarországi tárolása becslések szerint újabb ezer milliárd forintos összeget jelenthet majd.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy nem Orbán Viktor, hanem a Gyurcsány-koalíció csinált devizaadós országot. A párt elképesztőnek neveze, hogy az a Gyurcsány-koalíció beszél az államadósságról és a devizahitelekről, amelyik megduplázta az államadósságot, az IMF gyarmatává tette az országot, a családokat pedig devizacsapdába taszította.

“A Fidesz-kormány az utolsó fillérig visszafizette az IMF-hitelt, csökkenő pályára állította az államadósságot és több százezer bajba jutott család otthonát mentette már meg” – tudatta a kormánypárt, amely szerint a paksi beruházás érdemben nem fogja éves szinten az államadósság GDP-hez viszonyított arányát befolyásolni.

A gazdaság talpra állt és mindent megtesznek azért, hogy az államadósság csökkenő pályán maradjon. A paksi bővítés az ország vagyonát gyarapítja, tízezer munkahelyet teremt és segíti a hosszú távú rezsicsökkentést. Ezt a Gyurcsány-koalíció is pontosan tudja, de hazudik, “mert már nem tud milliárdokat kitalicskázni Józsa Istvánhoz és Gyurcsány Ferenchez közeli cégeken keresztül az atomerőműből”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik