Belföld

Győrbe költözött Malina Hedvig

Az asszony azt mondta, nem a per elől akar menekülni, csak gyermekeit szeretné megóvni az őt érő zaklatástól.

Családjával együtt Magyarországra költözött Malina Hedvig, aki ellen azért folytatnak évek óta húzódó eljárást a szlovák hatóságok, mert állításuk szerint a felvidéki magyar nő hazudott, amikor azt vallotta: Nyitrán 2006-ban megverték, mert magyarul beszélt az utcán. Erről részletesen korábban is olvashattak a Hír24-en.

Áttelepülésükről az Új Szó című lap számolt be kedden. A pozsonyi magyar napilap szerint a nő és családja a hét végén költözött Győrbe, s két gyermekük már ott jár óvodába. A család egyelőre egy bérelt sorházi lakásban lakik, terveik szerint a jövőben a városban szeretnének építkezni és munkát vállalni.

Pszichiáter is vizsgálta az eljárás során

Malina Hedvig tavaly decemberben, nem sokkal karácsony előtt vette fel a magyar állampolgárságot, azt követően, hogy a szlovák hatóságok az ellene folytatott eljárás keretében több alkalommal is pszichiátriai kivizsgálásra idézték be, arra hivatkozva, hogy felderítsék milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején. Ezeket a vizsgálatokat érdemben egyszer sem sikerült lefolytatni.

A kétgyermekes családanya korábban úgy nyilatkozott: elköltözésének oka nem az, hogy az ellene Szlovákiában hamis tanúzás vádjával folytatott eljárás és az esetleges per elől akarna menekülni, csak gyermekeit akarja megóvni az őt érő zaklatástól, ám az esetleges idézéseknek a jövőben is eleget fog tenni. “Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítettek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon.”

Lezárták az ügyet, mondván: hazudott

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert az utcán magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még az év szeptemberében lezárta a rendőrség, arra a következtetésre jutva, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt a nő vallotta. 2007 májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a szlovák főügyészség. Ennek az ügynek a vizsgálatát az ügyészség közel hét év után, idén januárban zárta le, azzal, hogy az ügyben várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez majd.

Ajánlott videó