környezetvédelem (környezettudatosság, )
Belföld

A gazdaság zöldre vált

Környezetvédelmi mintaprojektet indított a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerint az ország többi megyéjében is példaként fog szolgálni az uniós forrásokból megvalósuló projekt.

A kamara a Környezet- és Energia Operatív Programban 151 millió forintot nyert el. A mintaprojekt keretében energetikai mintaházzá alakítják a székesfehérvári Gazdaság Házát, illetve kommunikációs eszközökkel a környezettudatos gondolkodást, a tudatos energiafelhasználást és a fenntartható életmódot kívánják népszerűsíteni.

Több zöldenergiára van szükség

Csepreghy Nándor kedden, a székesfehérvári projektnyitó rendezvényen hangsúlyozta, hogy a kamara fiatalokat megcélzó rendezvényeinek és a székesfehérvári Gazdaság Háza energiahatékonysági felújításának mintájára a kormány a többi megyében is hasonló programok elindítását tervezi. Úgy vélte: a program sikeressége esetén az energiaárak mérséklése mellett a lakosok is élen járhatnak a rezsiköltségek csökkentésében.

Az államtitkár szerint Magyarországnak több zöldenergiát kell termelnie és a megtermelt energiát sokkal hatékonyabban kell felhasználnia. Hozzátette: ehhez olyan szakmai mintaprojektek kellenek, mint a Fejér megyei.

Összhangban az EU célkitűzéseivel

Csepreghy Nándor kiemelte: a magyar kormány elfogadott egy olyan stratégiát, amelyben vállalta, hogy a megújuló energiahordozók részarányát a jelenlegi 8 százalékos szintről 15-re emeli, valamint 10 százalékos hatékonyságbővülést ér el a felhasznált energiák tekintetében.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kitettsége nagy, mert a felhasznált energiák 60 százalékát külső partnerektől vásárolja. Mindezek alapján a paksi atomerőmű bővítése megalapozott és stratégiailag előremutató volt, hiszen az energiafüggőség csökkentését segítheti elő – mondta.

A lakosságot is szeretnék bevonni

Az államtitkár szólt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban a középületek energiahatékony felújítása volt előtérben, 2014 második felétől azonban a lakosságot is szeretnék bevonni a programokba. A magyarországi szén-dioxid kvóta értékesítése után folytatni kívánják a 2001-ben elindított panelfelújítási programot, így a következő 2-3 évben mintegy 380 ezer panellakás újulhat meg. További cél a homlokzati hőszigetelések, korszerű kazánok és nyílászárók lakossági felhasználásának elősegítése államilag garantált kedvezményes hitelekkel.

Zöldül a gazdaság

Sipos Éva. a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta, hogy a projekt keretében a Gazdaság Házán külső nyílászárókat cserélnek, szigetelik az épületet, napkollektorokat és napelemeket telepítenek, illetve komposztálást, szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be. Az energetikai mintaházban gyakorlati képzési helyet és energialabort is kialakítanak.

Ajánlott videó