Belföld

A gazdaság zöldre vált

környezetvédelem (környezettudatosság, )
környezetvédelem (környezettudatosság, )

Környezetvédelmi mintaprojektet indított a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerint az ország többi megyéjében is példaként fog szolgálni az uniós forrásokból megvalósuló projekt.

A kamara a Környezet- és Energia Operatív Programban 151 millió forintot nyert el. A mintaprojekt keretében energetikai mintaházzá alakítják a székesfehérvári Gazdaság Házát, illetve kommunikációs eszközökkel a környezettudatos gondolkodást, a tudatos energiafelhasználást és a fenntartható életmódot kívánják népszerűsíteni.

Több zöldenergiára van szükség

Csepreghy Nándor kedden, a székesfehérvári projektnyitó rendezvényen hangsúlyozta, hogy a kamara fiatalokat megcélzó rendezvényeinek és a székesfehérvári Gazdaság Háza energiahatékonysági felújításának mintájára a kormány a többi megyében is hasonló programok elindítását tervezi. Úgy vélte: a program sikeressége esetén az energiaárak mérséklése mellett a lakosok is élen járhatnak a rezsiköltségek csökkentésében.

Az államtitkár szerint Magyarországnak több zöldenergiát kell termelnie és a megtermelt energiát sokkal hatékonyabban kell felhasználnia. Hozzátette: ehhez olyan szakmai mintaprojektek kellenek, mint a Fejér megyei.

Összhangban az EU célkitűzéseivel

Csepreghy Nándor kiemelte: a magyar kormány elfogadott egy olyan stratégiát, amelyben vállalta, hogy a megújuló energiahordozók részarányát a jelenlegi 8 százalékos szintről 15-re emeli, valamint 10 százalékos hatékonyságbővülést ér el a felhasznált energiák tekintetében.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kitettsége nagy, mert a felhasznált energiák 60 százalékát külső partnerektől vásárolja. Mindezek alapján a paksi atomerőmű bővítése megalapozott és stratégiailag előremutató volt, hiszen az energiafüggőség csökkentését segítheti elő – mondta.

A lakosságot is szeretnék bevonni

Az államtitkár szólt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusban a középületek energiahatékony felújítása volt előtérben, 2014 második felétől azonban a lakosságot is szeretnék bevonni a programokba. A magyarországi szén-dioxid kvóta értékesítése után folytatni kívánják a 2001-ben elindított panelfelújítási programot, így a következő 2-3 évben mintegy 380 ezer panellakás újulhat meg. További cél a homlokzati hőszigetelések, korszerű kazánok és nyílászárók lakossági felhasználásának elősegítése államilag garantált kedvezményes hitelekkel.

Zöldül a gazdaság

Sipos Éva. a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta, hogy a projekt keretében a Gazdaság Házán külső nyílászárókat cserélnek, szigetelik az épületet, napkollektorokat és napelemeket telepítenek, illetve komposztálást, szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be. Az energetikai mintaházban gyakorlati képzési helyet és energialabort is kialakítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik