Belföld

A Fidesz eljárást kezdeményezett a plágiummal vádolt MSZP-s ellen

Tatár László, a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetője felülvizsgálati eljárást kezdeményezett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Sós Tamás, az MSZP Heves megyei elnöke, országgyűlési képviselő doktori disszertációja ügyében.

A  Hír TV múlt pénteki Célpont című műsorában derült ki, hogy Sós Tamás 2010-ben elkészített 158 oldalas disszertációja szóról szóra egyező részeket tartalmaz mások korábbi tudományos munkájával. A műsor szerkesztői 68 olyan részt találtak, amelyet – a műsorban elhangzottak szerint – Sós Tamás forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át a saját dolgozatába más kutatók műveiből.

Sós nem indított vizsgálatot?

A műsor szerkesztőinek birtokába került egy levél is, amelyben a Célpontban elhangzottak szerint ketten – egyikük a disszertációt bíráló bizottság tagja – megküldték Sós Tamásnak a disszertáció általuk kijavított változatát még a dolgozat hivatalos beadása előtt.

Tatár László szólt arról is, hogy bár Sós Tamás úgy nyilatkozott, hogy maga kezdeményezi dolgozatának vizsgálatát, hétfőn azonban az ELTE-n azt a tájékoztatást kapta, hogy sem Sós Tamás, sem más nem indított ilyen eljárást. Ezért kezdeményezte az eljárás megindítását a fokozatot kibocsátó, hatáskörrel rendelkező Egyetemi Doktori Tanács elnökénél.

Az anyagot eljuttatta az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottság elnökének, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkárának és az Országos Doktori Tanács elnökének is.

Per lesz az ügyből

Egy hétfői sajtótájékoztatón Budai Bernadett MSZP-szóvivő kérdésre közölte: semmi okuk arra, hogy ne indítsák a választáson Sós Tamás országgyűlési képviselőt, akiről a Hír Tv azt állította, plagizált doktori disszertációjában. A szóvivő szerint Sós Tamás egyértelműen válaszolt a vádakra, amikor közölte, hogy jogi lépéseket tesz a műsor ellen.

Vasárnap közleményében Sós Tamás azt írta, dolgozata saját kutatásain alapul, és a plagizálás minden vádját visszautasítja. “A doktori dolgozatok tartalmának szakmai megítélése, megvitatása az arra hivatott szervezetekre és eljárásokra tartozik, nem pártszolgálatot teljesítő sajtómunkásokra” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik