Belföld

Újra lesz Versünnep

versünnep (versünnep, )
versünnep (versünnep, )

Idén immáron ötödik alkalommal versenghetnek egymással az irodalomkedvelő fiatalok.

A megmérettetésre március 10-ig jelentkezhetnek verssel a 9-13. osztályos fiatalok. A helyszín ezúttal is a Szent István Művelődési Ház lesz. A jelentkezéseket hétfőtől  várják a szervezők.

A Fehérvári Versünnep Székesfehérvár tehetséggondozó programjának egyik alappillére.

“A verseny évről-évre színvonalasabb, köszönhetően részben a felkészülést komolyan vevő diákoknak és tanáraiknak, másrészt pedig a szervezőknek” – mondta el az esemény kapcsán Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette: “Egy város sosem gondolkodhat csak a jelenben. A napi feladatok ellátása, a település üzemeltetése, intézmények fenntartása mellett különös jelentősége van a jövő megalapozásának. Meg kell találnunk, és segítenünk kell tehetséges fiataljainkat, hiszen ők azok, akiknek majd átadjuk a stafétát.”

Az irodalom kell a léleknek

Az V. Fehérvári Versünnep tájékoztatóján Spányi Antal megyés püspök így fogalmazott: „Az egyházmegye fontosnak tartja a verseny támogatását, mert a verseknek, az irodalomnak a belső értékek szempontjából igen fontos szerepük van: a becsület, az emberi tartás, az őszinteség, bizalom, a hűség a hazához, a nemzethez, a néphez, de akár önmagunkhoz is. Mindezek hiányában válságba kerül az egyén, a közösség, a nemzet, az ország. Öröm látni, hogy fiatalokban él az igény, hogy keressék ezeket az értékeket és megosszák másokkal.”

Mentor-program a színházban

Matuz János örömmel számolt be arról, hogy a Vörösmarty Színház folytatja a tavalyi versenyen elindított mentor programot. „A felajánlás idén is a döntősök felkészítésére vonatkozik.” – hangsúlyozta a teátrum művészeti intendánsa. “A közös munka során a fiatalok avatott előadóművészektől konkrét, az iskolai oktatási folyamatban nem megtapasztalható gyakorlati tanácsokat kapnak a választott vers értelmezéséről és tolmácsolásáról. A mentorok a színházban találkoznak majd mentoráltjaikkal, egyéni ütemezés szerint.”

A verseny főszervezője ebben az esztendőben is a Fehérvár Médiacentrum. Hagymásy András elmondta, hogy a megmérettetés a hagyományos keretek között zajlik, azonban idén is tartogat egy újdonságot. “A fiataloknak ezúttal két verset is meg kell jelölniük a jelentkezési lapon.” – emelte ki az ügyvezető igazgató. “A második művet csak abban az esetben kell előadni, ha más, korábban jelentkezett versenyzőével azonos az első vers. Erről már a válogatót megelőzően tájékoztatást kapnak az érintettek. A Médiacentrum számára nagy megtiszteltetés, hogy 2014-ben is megrendezheti a Fehérvári Versünnepet.” – tette hozzá. “Ez a munka egyúttal társadalmi felelősségvállalás is, aktív részvétel a közösség életében, és nem utolsó sorban lehetőség a szép magyar beszéd ápolására, terjesztésére.”

A válogatókra március 22-én és 23-án kerül sor. Az V. Fehérvári Versünnep döntőjét április 26-án rendezik meg.

A zsűri a régi

A IV. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész lesz. A zsűri tagjai: Radnay Csilla színművész, a Vörösmarty Színház tagja, Varga Sándor újságíró, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Tóth Tamás esperes plébános.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik