Belföld

Hiába várják a kórházak a Gyermekrák Alapítvány támogatását

2010 óta nem sok pénz került a botrányba keveredett szervezettől az onkológiai központokhoz – legalábbis ez derül ki a minisztérium összesítéséből.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy parlamenti kérdésre gyűjtötte össze azt, hogy a magyarországi gyermekonkológiai központok milyen adományokat kaptak eddig a Gyermekrák Alapítványtól. A szervezet rendszeresen az adó egyszázalékos felajánlási toplistája első vagy második helyén áll, és csak adófelajánlásokból több mint 3,5 milliárd forintot kapott megalakulása óta. Ebből közel 1,5 milliárdot fordítottak kórháztámogatásra -legalábbis az alapítvány bevallása szerint.

A 444.hu cikke rávilágít: amíg például a Heim Pál 2005 óta közel 198 milliót kapott a Gyermekrák Alapítványtól, addig 2010 óta csak egyetlen esetben, tavaly kapott a kórház két darab víztisztító berendezést és vízsterilizáló UV-lámpát, egységára 497 ezer forint.

Rosszabbul járt a SOTE II. számú Gyermekklinikája, az igazgatója ugyanis hiába kért. A vidéki kórházak sem jártak túl jól – derül ki a 444 cikkéből.

Korábban az Index vette videóra, hogy az alapítvány elnöke, Balogh István az adományokból vásárolt betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között.

Az alapítvány elnöke kiborult és rágalmazó sajtókampányról beszélt:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik