Belföld

Állatok százait mentették tavaly is a Herosznál

állatotthon (herosz, )
állatotthon (herosz, )

A Takarodó úti létesítményben naponta körülbelül 300 állat ellátásáról gondoskodnak.

2013-ban 538 kutyának, 138 macskának és 19 egyéb állatnak tudtak új otthont, vagy újra szabad életet biztosítani a Fehérvári Állatotthonban. A menhelyen 1500 állatot gondoztak, és 263 műtétet, túlnyomórészt ivartalanítást végeztek, de több sürgősségi beavatkozásra, baleset miatti műtétre is szükség volt. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Herosz munkájára, amit a közel 7 ezer fős látogatói létszám is tükröz.

A behozott kutyák több mint fele kölyök

A Fehérvári Állatotthonba bevitt cicák jelentős hányada talált, vagy nem vállalt állat, 70 százalékuk kölyök. A kutyák 40 százalékát a gazdák adják le sokszor a kötelező oltások nélkül, és sajnos jellemző, hogy eltitkolják az állatok betegségeit, vagy viselkedési problémáit.

Egyre jellemzőbb, hogy erdőszélen, út mellett, dobozba, vagy kukába rakott apróságokat találnak kiszáradt, stressztől sokkolt, félholt állapotban, az ő ellátásuk rendkívül energiaigényes, és nem is mindig sikeres. Éppen ezért a Fehérvári Állatotthon nem győzi hangsúlyozni a felelős állattartás és az ivartalanítás fontosságát. A bekerülő állatok 30 százaléka idős, vagyis 10 év feletti állat, akiknek gazdához juttatása a német támogatóknak köszönhetően eredményes.  A Herosznál tavaly egyéb hobbiállatokat, nyulakat, tengerimalacokat is elláttak, valamint vadon élő állatokról, többek között sünökről és – a Vadmadárkórházzal együttműködve – 320 madárról is gondoskodtak.

Közelebb az állatokhoz

A felvilágosító munka részeként tavaly összesen 118 programot szerveztek, melyek között hagyományos és új rendezvények egyaránt voltak. A „Fehérvári Állatotthon – Közelebb a polgárokhoz” című hatrészes sorozat Székesfehérvár Önkormányzata és az Alba Plaza támogatásával valósult meg. A „Ments meg egy könyvet! Ments meg egy állatot!”  című, új ötrészes sorozat megvalósításában a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlege és a Vadmadárkórház működött közre.

Lajkó Csaba ultramaraton futó és barátai nyáron országos jótékonysági futást szerveztek „Ne előlük, értük fuss” címmel, melynek záró állomása a Fehérvári Állatotthon volt. Számos saját programot is szerveztek, melyek közül a legfőbbek: februári Kormos Angyalok, húsvéti Nyuszisimogató, júniusi Nyílt Nap, a szeptemberi Hagyományőrző Nap, az októberi Állatok Világnapja és a decemberi Állatok Karácsonya. Az önkéntesek lelkesedésének és felbecsülhetetlen munkájának köszönhetően rendszeresek a szombati karbantartások és a vasárnapi kutyaséták a menhelyen. A Herosz örömmel kapcsolódott az ELTE Etológiai tanszékének kutatásaiba, így év végén 3 alkalommal zajlott etológiai teszt összesen 30 menhelyi kutya bevonásával. Töretlenül zajlottak a környezeti nevelési programok is: a napközis táborral, a Herosz Gyermektagozatával, az iskolai előadásokkal és a menhelyen rendezett foglalkozásokkal mintegy 3500 gyermeket értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik