Belföld

A lottónyertesek jobbra tolódnak

A kutatásban több ezer brit lottónyertes politikai preferenciájának hosszú távú változását vizsgálták. Az országosan reprezentatív mintába bevont egyének legfeljebb 200 ezer fontot (74 millió forint) nyertek a lottón, tehát a főnyereményt megütőket nem vizsgálták – derül ki a Melbourne-i Egyetem honlapján közzétett közleményből.

Minél nagyobb a nyeremény, annál nagyobb az esély a konzervatív fordulatra – összegezte az eredményeket az egyik kutató, aki úgy fogalmazott: “Az emberek rugalmas etikai normákkal rendelkező lények.”

A másik szerző, Andrew Oswald a folyamat racionális, pénzügyi hátterét magyarázta. Szerinte a szavazófülkében a pénzügyi önérdek a meghatározó, nem pedig a gyakran hangoztatott egyéb intellektuális megfontolások. A lottónyertesek tehát azért szavaznak inkább a konzervatív pártokra, mert azok jellemzően alacsonyabb kulccsal adóztatják a magas jövedelmeket, illetve a vagyont.

Az úttörő kutatás szerint már néhány ezer fontos nyereménynél is mérhető a jobbra tolódás. Kimutatták azt is, hogy a hatás sokkal erősebb a férfiak, mint a nők esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik