Belföld

Új épülettel bővült a Szent Imre Iskolaház

alcoa alapítvány (szent imre iskolaház)
alcoa alapítvány (szent imre iskolaház)

A vállalat vezetése a Rác utca 25. szám alatti házat ajánlotta fel a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.

Az Alapítvány, melyet Böjte Csaba ferences szerzetes alapított, fő célkitűzése, hogy segítséget nyújtson a magyar nemzetiségű hátrányos helyzetű és széthullott családokban élő gyermekek ellátásában, felzárkóztatásában, szakmai képzésében és ezzel együtt a számukra létrehozandó iskolaházak kialakításábanA székesfehérvári Skanzen területén álló házat az Alcoa-Köfém Kft. térítésmentesen és véglegesen adta át az Alapítványnak, céljai elérésének megsegítésére. A két intézmény között nem ez az első kapcsolatfelvétel.

A Don Bosco Iskolaház adta az ötletet

„Mintegy két évvel ezelőtt olvastam először a Polgárdiban megnyílt Don Bosco Iskolaházról, amelynek tevékenysége felkeltette az érdeklődésem. Egy kicsit utánajártam a szervezetnek és így találtam rá végül a Székesfehérváron frissen megnyílt Szent Imre Iskolaházra. Az elmúlt egy év alatt többször voltunk kollegáimmal mindkét intézményben, hogy önkéntes munkánkkal segítsük az ott dolgozókat és szebbé tegyük a gyerekek környezetét.” – mondta el Szántó Karolina, az adományozás ötletének felvetője.

„Számunkra megnyugtató módon került elrendezésre ennek a háznak a sorsa, hiszen a Böjte Csaba nevével fémjelzett szervezet egy nemes cél érdekében fogja hasznosítani azt. És bár 2013-ban egy 680.000 Ft-os támogatást is tudtunk biztosítani az Alapítványnak dolgozóink önkéntes munkája alapján, úgy vélem, hogy az igazi segítségnyújtás a mai napon történik meg” – mondta dr. Forgó Béla, az Alcoa Magyarországi vezetője.

A non-profit szervezet bővíteni szeretné a Székesfehérváron működő intézményét, mely mintegy 25 méterre található a most felajánlott házhoz képest.

Fotó: ÖKK

Bővíteni szeretnének

„A jelenleg 20 gyermeket nevelő intézményünk – melynek munkája kivívta Székesfehérvár városának elismerését és támogatását – több gyermeket nem tud befogadni, pedig sajnos erre jóval nagyobb az igény. A most átvett házzal duplájára tudjuk növelni a befogadott gyermekek számát, akiket odafigyeléssel, egészségben és szeretetben tudunk így nevelni” – nyilatkozta Vásárhelyi Tamás, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke.

Húsz nehézsorsú gyermekkel népesült be a ház

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András elmondta, hogy a Szent Imre Iskolaház megnyitása óta eltelt másfél év eredményéből már jól látszik, hogy igény van erre a kezdeményezésre, és valóban a legjobb célokra használták fel az ingatlanokat. “A Szúnyog utcai ház hamar megtelt, de szerencsére megint volt segítő kéz.  Az Alcoa-Köfém dolgozója – aki kollégáival együtt gyakran végez önkéntes munkát itt – volt a kiváló ötletgazda. Az ő a javaslatára a vállalat meghozta azt a pozitív döntést, hogy felajánlja az alapítványak ezt az ingatlant, és lehetőséget teremt arra a következő hónapokban, hogy ez az épület is benépesüljön gyerekekkel. Így újabb húsz, nehézsorsú gyermek kapja meg az esélyt, a szerető gondoskodást, a nevelést, a tanítást.”

Németh Ádám, a Szent Imre Iskolaház vezetője szerint az Alcoa-sok úttörők voltak az iskolaházban végzett önkéntes munkával kapcsolatban, aminek híre ment, mert azóta már más vállalatoktól is érkeznek önkéntes segítők, amelyet igazán hálásan fogadnak mind a gyermekek, mind az ott dolgozók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik