Belföld

Orbán fontosnak tartja, hogy Szeged önbizalommal nézhessen a jövőbe

Az orosz kapcsolatról, a kkv-knak nyújtott segítségről, valamint Szeged polgármesterének érdemeiről is beszélt a miniszterelnök abban az interjúban, melyet a szegedma.hu-nak adott a városban létesülő lézerközpont csütörtöki alapkőletétele után.

Szeged szocialista városvezetésével való viszonyáról is beszélt Orbán Viktor a SzegedMa.hu-n pénteken megjelent interjúban.

„El kell érni, hogy a felismerés, az ötlet az elvont tudomány világából, a kutatásból átkerüljön a tényleges gazdaság világába. Ezért kell Szegeden megépítenünk az ELI mellett egy high-tech ipari övezetet. Óriási munka áll előttünk, de a szegediek hatalmas előnnyel indulnak, mert Szegednek van ELI-je, és akinek nincs, az éppen egy ELI-nyi, azaz behozhatatlan hátránnyal startol!” – magyarázta a kormányfő.

Orbán arra a felvetésre, hogy a projekttel kapcsolatban többször is gratulált Szeged szocialista polgármesterének, Botka Lászlónak, elmondta: „Vigyáznom kellett, mert ha még egyszer megdicsérem, lehúzzák a listáról a szocialisták! De félretéve a tréfát, a Fideszben van egy mondás: az úriember nem csibész. Mikor eljön az ideje, akkor lehet szkanderozni, összemérni az erőt, ám mivel az úriember nem csibész, az ellenfélnek is megadja, ami jár. Csak az az aranyérem csillog szépen, ahol komoly ezüstérmes van az ember mögött, ehhez meg kell adni a tiszteletet a riválisoknak.”

Az interjúban a paksi bővítésről is szó esik, amiről Orbán Viktor azt mondja, hogy„ez bizony nem egyszerű kérdés”. Az orosz kapcsolatok hallatán sajátos érzést tapasztal szabadságharcos lelkünk, de vannak még nehezebb feladványok is, így például együtt kell működnünk a kínai és a vietnami kommunista párttal, mert ők irányítják országaikat, a világ egyik legnagyobb és az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságát!

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetével kapcsolatban a miniszterelnök három dologról beszélt: az adórendszer és a jogszabályi környezet optimalizálása mellett a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is sokat segíthet, „a harmadik pillér pedig az, hogy döntöttünk róla: a 2014 és 2020 között az ország rendelkezésére álló európai uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fogjuk fordítani”. Ez korábban alig érte el a 20 százalékot, tehát komoly változtatásról van szó – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik