Belföld

A Dunaferr fejlesztésében gondolkodik a tulajdonos

dunaferr(3)(960x640)(1).jpg (dunaferr)
dunaferr(3)(960x640)(1).jpg (dunaferr)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára csütörtökön tárgyalt a Vnyesekonombank vezetésével, a tárgyalásokon részt vett Czomba Sándor is.

A többségi tulajdonos orosz Vnyesekonombank nem az ISD Dunaferr Zrt. eladásában, hanem a cég hosszú távú működtetésében érdekelt Magyarországon és olyan fejlesztésekben gondolkozik, amelyek a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve segítik magas hozzáadott értékű termékek előállítását – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, aki egyben az ISD Dunaferr Zrt.-vel való folyamatos kapcsolattartásra kijelölt megbízott, pénteken az MTI-nek.

Czomba Sándor kiemelte: a tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy a kormány és az orosz tulajdonosi kör számára is a Dunaferr fejlesztése a legfontosabb feladat a következő években. A többségi tulajdonos az államtitkár beszámolója szerint elmondta azt is, hogy a termelés növelése mellett a szociális szempontokra is szeretnének figyelmet fordítani és a szakszervezetekkel jó együttműködésre törekszenek.

Az államtitkár szerint a csütörtöki tárgyalások után már adott az a keret, amely lehetőséget biztosít arra, hogy Dunaújvárosban a következő időszakban is fennmaradjon az acélgyártás. A kormány az Acélalapítványon keresztül segít a korábban bejelentett 400 fős létszámleépítésben érintetteknek, emellett olyan lehetőségeket keres, amelyekkel a kormány az európai uniós szabályokkal összhangban támogathatja a Dunaferrt – ismertette.

Czomba Sándor szerint fontos kérdés, hogy a Dunaferrnél fennmarad-e a folyékony fázis, és ha igen, milyen feltételekkel. Elmondta: a kettes kohó kihordási ideje az idén lejár. Ugyanakkor legkésőbb augusztus 20-ra befejeződik az egyes kohó felújítása, vagyis a folyékony fázist hosszabb távon fenn kívánja tartani a cég, s így a jelenlegi statisztikai állományi létszám hosszú távon megmaradhat – hangsúlyozta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik