Belföld

Megkötné a bankok kezét a gazdasági bizottság

Szabályok közé szorítanák a készpénzfelvét feltételeit. A testület a társasházak ellenőrzőiről, a szerencsejáték-szervezőkről és a paksi bővítésről is tárgyalt.

Korábban a témában:

A bankok nem alkalmazhatnak a számlaszerződésben olyan feltételt, amely napi 150 ezer forintnál kevesebb készpénzt enged kivenni a bankjegykiadó automatából (ATM-ből) – ezt a saját, bizottsági módosító indítványát is elfogadta a parlament gazdasági és informatikai bizottsága, csütörtöki ülésén.

A rezsicsökkentési törvényjavaslathoz fűzött másik bizottsági módosító indítvány szerint a bankoknak lehetővé kell tennie azt is, hogy az ATM-ből az egy alkalommal felvehető összeg nagysága elérhesse a 75 ezer forintot.

A jegyző ellenőrzi a társasházat

Ugyanehhez a törvényjavaslathoz fogadott el a bizottság, a jegyző társasház felügyeleti jogkörét részletező szabályokat. A jegyző hatásköre a társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének ellenőrzésére terjed ki.

Ennek keretében a törvényességi felügyeletet gyakorló jegyző ellenőrzi, hogy a társasház alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása, továbbá a társasház működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és szervezeti-működési szabályzatnak. Azt is ellenőrzi a jegyző, hogy a társasház működése megfelel-e a közgyűlési határozatokban foglaltaknak. A társasház köteles tűrni azt, hogy a jegyző ellenőrizze, és ehhez a kért dokumentumokat át kell adnia.

Amennyiben a társasház jogszerű működése a közös képviselő vagy pedig az intézőbizottság jogsértő magatartása miatt nem állítható helyre, akkor a jegyző a közös képviselőt és az intéző bizottság tagjait megbírságolhatja.

Egy másik – elfogadott – bizottsági módosító indítvány szerint az elektromos-, illetve a gázhálózatra csatlakozás díját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke rendeletben állapítja meg. A rendelet előkészítése során a hivatal kikéri az érintett – szolgáltatók és fogyasztók – reprezentatív érdekképviseleteinek a véleményét.

Megbízható szerencsejátékosok

A gazdasági bizottság megerősítette a költségvetési bizottság által, a kollektív befektetési formákról szóló törvényjavaslathoz készített módosító indítványát, amely szerint az nevezhető megbízható szerencsejáték-szervezőnek, aki soha nem tartozott 90 napnál hosszabb ideig közteherrel. Ez a jelenlegi törvény szerint 30 nap.

A másik módosítás szerint az is megbízható szerencsejáték-szervező, akinek egyik bankszámláján sem volt az adóhatóság által kezdeményezett, 500 ezer forintot meghaladó azonnali beszedési megbízás. A jelenlegi szabályok szerint egyáltalán nem indulhatott inkasszó a megbízható szerencsejáték-szervező ellen. A szerencsejáték-törvény szerint a miniszter a megbízható szerencsejáték-szervezővel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megkötheti a koncessziós szerződést.

Szocialisták Paksért

A bizottság vita nélkül – két szocialista igen szavazattal – elutasította a paksi bővítési törvényjavaslathoz beadott ellenzéki, illetve független újabb módosító indítványokat. Ezek között szerepelt az, hogy a hitelszerződést csak a parlament hozzájárulásával lehessen megkötni, további szerződéseket csak népszavazás után lehessen megkötni, illetve az új Országgyűlés is erősítse meg a jelenleg tárgyalt megállapodást.

A bizottság nem vette tárgysorozatba Jávor Benedek, független képviselő, a PM társelnöke egy törvény- és egy határozati javaslatát. A törvényjavaslatban az szerepel, hogy új nukleáris létesítmény és radioaktívhulladék-tároló létesítésének, valamint meglévő atomerőmű további atomreaktort tartalmazó egységgel való bővítésének előkészítéséhez az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulása szükséges.

A pályázat kiírásához, szerződéskötéshez és pénzügyi kötelezettség-vállalásához is az Országgyűlés – a várható költségeket is rögzítő – újabb előzetes hozzájárulása szükséges. A határozati javaslatban – egyebek mellett – az szerepelt, hogy az Országgyűlés felkéri a kormányt, hogy 2014. február 1-ig tárja az Országgyűlés elé a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésének lehetséges kiváltó alternatíváit, továbbá az új alaperőmű létesítését indokolttá tevő aktuális energiapiaci prognózisokat is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.