Belföld

Kevesebb gáz fogy a fűtéshálózatban

Kevesebb gázzal is ugyanolyan mértékben tud fűteni a szolgáltató, s kevesebb káros anyagot pöfékel a levegőbe.

Négy ütemben végzett korszerűsítést az elmúlt években között a GYŐR-SZOL Zrt. Több száz lakást ellátó nagy hőközpontok és az épületek közötti szekunder hálózat műszaki állapota miatt volt szükség a hálózat felújítására. A szolgáltató úgy döntött, hogy nem a harminc évvel ezelőtti technológiát rekonstruálja, hanem az épületek hőfogadóit közvetlenül a primer rendszerre csatlakozó, csak az adott épületet ellátó felhasználói hőközpontokká alakítja át.

A szolgáltatói hőközpontokat megszüntették, a hőközpont és az egyes épületek közötti szekunder fűtési és melegvíz távhővezetékeket korszerű, előreszigetelt, közvetlen földbe fektethető primer távhővezetékekkel váltották ki, a hőfogadók helyett pedig felhasználói hőközpontokat alakítottak ki, melynek szabályozása az adott épület igényéhez alkalmazkodik, biztosítva a távhőenergia hatékonyabb felhasználását.

A beruházás részeként 8 szolgáltatói hőközpontot választottak szét és 33 felhasználói hőközpontot építettek ki. A fejlesztésnek köszönhetően a hőveszteség, valamint a hőközpontok üzemeltetéséhez felhasznált villamos energia is csökkent. Így kevesebb földgázvásárlással, valamint kevesebb villamosenergiával is az elvárt színvonalon tudja biztosítani a távfűtést a szolgáltató – írja közleményében a Győr-Szol Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik