Belföld

Kínos választási baki: elnézést kért az NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnézést kér azoktól a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól, akik téves tájékoztatást kaptak az áprilisi országgyűlési választás időpontjáról; az NVI új értesítőt küld a szavazás pontos helyéről és idejéről – közölte az iroda szerdán.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban szavazni kívánó választópolgárok hibás értesítést kaptak a szavazás időpontjáról, mert az iroda 2014. április 6-át jelölte meg a voksolás dátumának, holott az amerikai kontinensen – az időeltolódás miatt – a szavazás dátuma 2014. április 5.

Az NVI válaszában emlékeztetett rá: azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, a választás kitűzésétől, január 18-ától kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket. Közölték, az NVI is észlelte, hogy a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok közül többen téves adatokat tartalmazó értesítőt kaptak a külképviseleti névjegyzékbe vételükről. Hozzátették: amint ezt észlelték, azonnal intézkedtek annak érdekében, hogy valamennyi külképviseleti értesítő helyes adatokat tartalmazzon a külképviseleti szavazás idejére és helyére vonatkozóan. Mégis sajnálatos módon több esetben is előfordult, hogy a korábban kiküldött értesítő helytelen adatot tartalmazott, ezért a Nemzeti Választási Iroda minden érintett választópolgártól elnézést kér” – írták.

Az NVI valamennyi érintett választópolgárt – soron kívül – új értesítő megküldésével tájékoztatja a külképviseleti szavazás pontos idejéről és helyéről, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a korábban megküldött értesítő helyett az új tájékoztatásban foglalt adatokat tekintsék irányadónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik