Belföld

Elhatárolódik az offshore gázügylettől a Wallis

A Wallis cáfolja, hogy bármilyen köze lenne a sajtóban "offshore gázügyként" emlegetett energiakereskedelmi ügylethez, a cég jogi fellépést helyezett kilátásba azok ellen, akik ezt a látszatot keltik.

A Wallis Asset Management Zrt. az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: sem a zrt.-nek, sem bármely más, a cégcsoporthoz tartozó cégnek nincs tulajdonosi érdekeltsége egyetlen olyan cégben sem, amelyeket összefüggésbe hoznak a médiában hivatkozott energiakereskedelmi ügylettel.

Tíz éve nincs kapcsolat

Cáfolja a cég az Index.hu írásában megjelent azon állítást is, amely szerint a Burnack Ltd. tulajdonosi körében lévők legtöbbjének valamilyen módon köze van a Wallishoz. Közölte a cég azt is, hogy Nagy Györggyel több mint tíz éve nincs sem tulajdonosi, sem üzleti kapcsolata a Wallis csoport cégeinek.

Közleményük szerint “a Wallis nevének ezen ügyletek kapcsán történő emlegetése tévútra viszi a kommunikációt és nem lehet más célja, minthogy szándékosan valótlan, félrevezető tényállítást tartalmazzon.”

Leszögezik azt is, hogy a Wallis csoport egyetlen cége sem tartozik semmilyen politikai érdekkörbe, vagy párthoz. Hozzáteszik: “ezzel szemben (a Wallis) a magyar gazdaság meghatározó szereplője, jelentős adófizető és foglalkoztató”.
A cég jelezte, hogy jogi eszközökkel fog fellépni azokkal szemben, akik azt a látszatot kívánják kelteni, hogy a Wallis csoportnak köze van az említett ügyletekhez.

Olcsó gázhoz jutottak?

Az Index a múlt hét hétfőn írt arról, hogy a távhőszolgáltató cégeknek szánt támogatással offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kereskedőcége, az MVM Partner Zrt. (MVMP). Az írás szerint a kormány a távhőtermelőket a biztonsági földgázkészletekből látta el olcsó gázzal úgy, hogy a kivett mennyiséget majd pótolják vissza az alacsony árú, szabadpiaci gázból. Az MVMP az olcsón beszerzett gázt “egy nagyrészt offshore tulajdonú magáncégnek”, a Mol Energiakereskedő Zrt.-nek (MET) adta el, amely ezt szabadon továbbértékesíthette.

Az atlatszo.hu a múlt hét kedden azt írta, hogy a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, Garancsi István és a Wallis-alapító Nagy György is szerepel az említett energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. A MET Zrt. visszautasította a társaság működésének szabálytalanságára és átláthatatlanságára utaló, sajtóban megjelent vádakat. Közölte, hogy a MET csoport tagjai a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján átlátható szervezetnek minősülnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy az MVM Partner Zrt. évek óta aukción keresztül vagy pályáztatással érvényesíti a kapacitásokat, minden esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által akkreditált engedélyesekkel kereskedett. A társaság mindig a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot fogadta el, földgázüzletági tevékenysége így az elmúlt két évben nyereséges volt, működésével az állami vagyont gyarapította. A szerződéseket az irányadó jogszabályoknak és saját belső szabályzatainak megfelelően kötötte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik