Belföld

A hétvégén 10 foknál is melegebb lehet

Jelenleg riasztás és figyelmeztető előrejelzés van érvényben az ónos eső miatt, hétvégére pedig marad ugyan az éjszakai hideg, de napközben 11 fok is lehet.

Riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert a kora délelőtti órákig délnyugaton kialakulhat még gyenge ónos eső. A szélvédett derült – főként a keleti – tájakon képződött sűrű zúzmarás köd napközben néhol csak lassan ritkul. Az esti, késő esti óráktól a Dunától keletre elszórtan valószínű gyenge ónos eső kialakulása.

Szerdán napközben még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de már a középső és a keleti területeken is fokozatosan megnövekszik a felhőzet. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön élénk lesz. A köd helyenként csak lassan oszlik fel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, de a tartósabban ködös vidékeken egész nap fagyhat. Késő este +2, -3 fok valószínű.

Csütörtökön többnyire erősen felhős lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, hajnalban néhol ónos eső is lehet. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között várható.

Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, de délen szakadozottabb lesz a felhőzet, ott néhány órára a nap is kisüthet. Napközben kisebb eső, szitálás előfordulhat. A déli szél többfelé megerősödik, északnyugaton néhol viharossá fokozódik. Éjszaka ködfoltok képződhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

Szombaton a péntekihez hasonlóan alakul az időjárás, de vékonyabb lesz a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Éjszaka helyenként köd képződik. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkül meg a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

Tessék kirándulni!

A napos időben a téli kirándulás remek móka, és nagyon szép élmány, még ha kicsit sárosak leszünk is. De némi dagonyázást megér a kristálytiszta levegő, és a lombtalanságában különleges erdők, melyekben a napsütés gondtalanul csatangol a levelek híján csupasz ágak között.

De hova menjünk? Tippek:

A Börzsönyben található Kemence falu, kis házaival igazán mesebeli látványt nyújt, no meg persze az erdőt se hagyjuk ki.

Salgóbánya és Somoskő vára – a falu 600 méteres magasságban emelkedik ki a környezetéből (mely szintén a Börzsöny), csodás panorámát kínálva az odalátogatónak. Igazi különlegesség pedig Somoskő vára a falutól 3 km-re, s az a nyolcméteres bazaltkúp, amelynek tetején magasodik a vár, s amely geológiai különlegességből csak három van a világon.

Sástó – Az ország legmagasabban lévő tava a Mátrában van, esővíz táplálja, és télen befagy. A Mátrában mindig hidegebb van pár fokkal, tehát a 10 fokos nappali hőmérséklet ott 2-3 fok lesz kb., így jó eséllyel lehet a tavon korcsolyázni, de a kilátóról nyíló panoráma, és a Mátra levegője, hangulata önmagában is megér egy utat.

Kerekedjünk hát fel! (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik