Belföld

Vadátkelők, elválasztó falak épülnek a sztrádákon

Összesen 13,5 milliárd forintot fordít a gyorsforgalmi úthálózat közlekedésbiztonsági fejlesztéseire a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a cél az, hogy kevesebb baleset történjen az autópályákon - közölte a közútkezelő az MTI-vel kedden.

A teljes magyarországi úthálózaton a statisztikák szerint évente körülbelül 600 ember szenved halálos balesetet, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő gyorsforgalmi utakon évente 40-50-en veszítik életüket. A halálos áldozatok számát szeretnék a fejlesztésekkel csökkenteni.

Az Új Széchenyi Terv forrásaiból uniós támogatással tavaly kezdődött kivitelezési munkálatok egy része már az év elején befejeződött: a vadelütések megakadályozására az M3-as autópályán 140 kilométer hosszan megmagasították a vadvédő kerítéseket, illetve sűrű szövésű hálót süllyesztettek a földbe. Ezek mellett 40 új vadkiugró rámpát és 80 új vadkibúvó kaput is kialakítanak, amelyeken keresztül az állatok könnyebben visszatalálnak az autópályáról a saját környezetükbe – írták.

A vízmegállás vagy vízátfolyás miatti csúszásos balesetek megelőzésére az M3-as, M30-as, M6-os, M7-es és M70-es autópályák leginkább veszélyeztetett szakaszain, összesen 17 helyszínen, úgynevezett burkolatrovátkolást végeztek. A közlemény szerint a várható időjárási helyzetről, esetleges balesetekről, torlódásokról a közlekedésbiztonsági program keretében 29 változtatható jelzésképű táblát és 30 térfigyelő kamerát telepítenek a szakemberek az M1-es, M3-as, M43-as, M6-os, M7-es és M70-es autópályák legforgalmasabb szakaszaira, ez a program várhatóan idén március-áprilisban fejeződik be.

Jövő júniusra az M3-as, M5-ös és M7-es autópályák legveszélyeztetettebb szakaszain korszerű elválasztó falat építenek ki a szakemberek, amellyel csökkenhet annak az esélye, hogy a betonelemnek ütköző jármű áttolja azt a szemközti sávba, tovább súlyosbítva a baleseti helyzetet.

Az elkezdett fejlesztések 2015 júniusára készülhetnek el – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik